Klaus přijal Dusíkovu demisi, nahradit ho může náměstek Korbel

Praha - Prezident Václav Klaus dnes přijal demisi ministra životního prostředí Jana Dusíka (za SZ). Ten z vlády odešel poté, co se neshodl s premiérem Janem Fischerem na modernizaci elektrárny Prunéřov II. Ministr chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup prý neakceptoval. Odstoupivšího ministra bude v čele úřadu zastupovat náměstek František Korbel (za SZ). Korbel s předsedou zelených Ondřejem Liškou mluvil i o své možné kandidatuře na funkci ministra, zatím však žádný závěr neučinili. Liška už dnes o situaci na ministerstvu jednal s premiérem Janem Fischerem, podle jeho vyjádření šlo jen o vyjasnění pozic.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených, která Dusíka do úřednické vlády nominovala, dnes prohlásil, že zelení cítí i nadále odpovědnost za práci ministerstva životního prostředí. „Pokud má vzejít nějaká dohoda ze setkání s premiérem, pak musí být postavena na respektování kompetencí ministra životního prostředí…,“ řekl Liška novinářům. V konkrétních kauzách, jako je právě otázka elektrárny Prunéřov II., musí být podle Lišky zřejmé, že ministrovo rozhodování nebude ovlivňováno vnějšími vlivy.

Podle mluvčího Fischerova kabinetu Romana Proroka dnes Liška premiéra ujistil o tom, že nevidí důvod k ukončení podílu zelených na projektu úřednické vlády. „Na schůzce nepadlo žádné jméno osoby, která by mohla funkci ministra pro životní prostředí obsadit. Premiér má zájem tuto věc uzavřít v pondělí,“ uvedl Prorok v tiskovém prohlášení.

Ivan Langer (ODS):

„Je to jeho rozhodnutí, které respektujeme. Já mám pocit, že vážnost toho rozhodnutí neodpovídá vážnosti důvodu, pro které bylo učiněno…“

„Rád se seznámím s návrhem pana premiéra, jak situaci řešit,“ podotkl Liška. Připomněl, že v květnu se konají parlamentní volby a nyní dohodnuté řešení bude „tak jako tak přechodné“. Liška dodal, že chápe zájem dalších stran, jež si „brousí zuby na prostředky, které jsou v gesci tohoto ministerstva“. SZ se podle něj chce s premiérem dohodnout na tom, jak má ministerstvo pokračovat v práci. Připomněl, že zelení jej vedli v koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) a nominovali nestranické odborníky do Fischerovy vlády.