Soud zrušil předběžné opatření v kauze bývalých bytů OKD

Ostrava - Městský soud v Praze zrušil předběžné opatření pro společnost RPG Byty loni vydané Obvodním soudem pro Prahu 1, podle něhož měla společnost zakázáno nakládat s téměř 45 000 bývalými byty OKD. Podle mluvčí městského soudu Martiny Lhotákové nebyl obvodní soud věcně příslušný rozhodovat o předběžném opatření, které navrhlo ministerstvo financí. Spor se týká předkupního práva pro nájemníky bytů.

„Městský soud v odvolací fázi zrušil prosincové rozhodnutí obvodního soudu, neboť konstatoval, že obvodní soud nebyl věcně příslušný rozhodovat v dané věci,“ řekla Lhotáková. Podle mluvčího realitní skupiny RPG Real Estate Petra Handla městský soud zároveň postoupil celou záležitost věcně příslušnému krajskému soudu, který během několik dnů rozhodne o návrhu ministerstva financí.

„Žalované společnosti (RPG Byty a mateřská RPG Industries) nemohly po chybném rozhodnutí obvodního soudu čerpat úvěr na renovaci bytového fondu na Ostravsku. Projekt se tak zdržel a společnosti v současné době vyčíslují škody, které v důsledku předběžného opatření vznikly,“ řekl Handl. Výši škod zatím nevyčíslil.

Interview ČT24

Návrh na předběžné opatření podalo ministerstvo na základě usnesení Poslanecké sněmovny. Poslanci doporučili vládě podat návrh, který by společnostem znemožnil nakládat s byty jinak, než je nabídnout k prodeji nájemníkům. V bývalých bytech OKD jich žije přes 100 tisíc lidí. Usnesení Poslanecké sněmovny považovalo RPG za útok státní moci na ústavně zaručená práva soukromého subjektu, proto proti němu podalo ústavní stížnost. Majitel společnosti Zdeněk Bakala si kvůli tomu najal jednoho z nejlepších politických právníků, Kanaďana Roberta Amsterdama, který byl dnes v podvečer hostem pořadu Interview ČT24.

Podle předchozího tvrzení Amsterdama sněmovna vydala usnesení, které přísluší pouze nezávislým soudům, a proto jednala v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy. Kanadský právník ještě před dnešním verdiktem Městského soudu tvrdil, že se spolu s Bakalou v případě neúspěchu ve vnitrostátním řízení obrátí na Mezinárodní soud pro lidská práva. „My jsme se museli obrátit s případem na Ústavní soud, protože sněmovna přijala rozhodnutí, které podle mě je bezprecedentní v rozvinuté demokratické společnosti. Udělala právní rozhodnutí proti klientovi bez nějakých podložených faktů,“ vyjádřil Amsterdam v pořadu Interview ČT24.

Kromě Bakaly zastupoval Amsterdam i Chodorovského

S vlivným českým podnikatelem se Amsterdam zná již řadu let díky častým návštěvám střední Evropy z doby před demokratickým převratem v roce 1989. Právník, který cítí potřebu angažovat se v případech poškozování lidských práv, zastupoval například ruského podnikatele Michaila Chodorkovského. Tehdejší majitel společnosti Jukos byl v Rusku odsouzen na osm let za podvody a daňové úniky. Záhy se objevily spekulace, podle kterých pravou příčinou procesu mohly být Chodorovského politické ambice.

„Ten případ je vysoce zpolitizovaný. Nyní už jsou to záležitosti, které bych chtěl nechat na právních zástupcích v Moskvě. Byl jsem vykázán z Ruska na posledních pět let, proto je pro mě případ uzavřenou kapitolou,“ řekl Amsterdam při vzpomínce na časné ranní zatčení v ruské metropoli a následnému příkazu vycestovat ze země.