Pozemek, který brání dostavbě D11, vlastnilo i několik státních úředníků

Hradec Králové - Dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové blokuje několik představitelů státní a veřejné správy. Jsou totiž vlastníky cesty, kterou stát nutně potřebuje – kříží totiž trasu dálnice. Tento pozemek prodala před jedenácti lety farmářka Ludmila Havránková ekologům, kteří proti stavbě D11 protestovali. Teď ho ale farmářka musí získat zpátky, protože dohoda o odblokování cesty má být součástí výměny pozemků se státem.

Jedním ze 67 vlastníků polní cesty je i náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták. Ten by se přitom měl ve službách státu snažit o dostavbu dálnice. „Uvědomoval jsem si, že je toto je problém. Já jsem dal plnou moc k tomu, aby byl pozemek převeden zpátky na paní Havránkovou,“ uvedl k tomu Kuták. Dalšími vlastníky pozemku jsou i náměstek brněnského primátora Martin Ander (SZ) nebo úředník státní správy v CHKO Broumovsko Jiří Malík.

Ludmila Havránková prodala 346 metrů čtverečních ekologům v roce 1999, jako pojistku ve svém letitém sporu se státem. Jiří Malík, který zastupuje všechny vlastníky cesty, potvrdil, že už souhlasili s převodem na původní majitelku Havránkovou. Ta má cestu předat státu jako součást chystaných dohod o výměně tří hektarů půdy. Kuták i Ander jeho slova potvrdili, svého podílů na cestě už se prý vzdali.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Silničáři chtějí na pozemky farmářky Havránkové vstoupit 1. října. Do dvou let by mohli poslední tříkilometrový úsek D11 před Hradcem dokončit.

Vydáno pod