Řešení rychlostudentů a plagiátorů uvízlo na mrtvém bodě

Plzeň – Skandál okolo právnické fakulty na Západočeské univerzitě (ZČU) v Plzni se rozřešení možná hned tak nedočká. Přestože seznam prvních provinilců proti řádným podmínkám získávání akademického titulu je již delší dobu hotový, rektor s děkanem se dohadují, kdo by měl začít s odebíráním titulů a zveřejněním jmen. Rektor Josef Průša říká, že tak má učinit děkan Jiří Pospíšil, ten však situaci vidí opačně, nikomu se do kontroverzního kroku nechce.

Ministryně školství Miroslava Kopicová:

„Jakýkoli zásah státu bude znamenat, že vlastně vstupujeme do akademických svobod. Já budu tlačit na to, aby to byl jeden z nich a to rychle.“

Podle několika právních analýz by se celé věci měl ujmout rektorát. „Já tedy budu oponovat, protože když jdu do písemných materiálů, je to tam obráceně. Vždycky se tam uvádí, že to bude fakulta,“ řekl České televizi rektor Průša. Děkan Jiří Pospíšil ale pro ČT uvedl, že podle jeho přesvědčení by se tak mělo dít „ve vazbě rektor – ministerstvo. Ministerstvo školství však nechce být s tímto procesem jakkoli spojováno,“ tvrdí Pospíšil.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Děkan Pospíšil si také posteskl, že komunikace s rektorem nefunguje úplně podle jeho představ. „Trošku mě mrzí, že komunikace probíhá spíše skrze dopisy,“uvedl. „My jsme si s ním chtěli domluvit schůzku v co nejbližším termínu. Pan rektor nám řekl, že tento týden mu to nevyhovuje,“ dodal pro ČT proděkan pro studijní záležitosti Petr Bezouška.

Zevnitř fakulty sílí hlasy, že se rektorovi do odebírání titulů prostě nechce. Mimo jiné se ozývají domněnky, že jedním z důvodů je jeho „vřelý“ vztah s exproděkanem Milanem Kindlem. Ten má o dění na fakultě informace z první ruky a spekuluje se, že informace k němu jdou právě z rektorátu. Například interní dopis právního experta adresovaný pouze na rektorát, komentoval během několika hodin Milan Kindl na svých webových stránkách. Rektor se ale ohrazuje, informátora z rektorátu vylučuje. „Ten, kdo vám to řekl, lže. Že unikají věci ke Kindlovi, to ano. Ale já si myslím, že z rektorátu to není,“ říká Průša.

Vydáno pod