Kriminalisté: Útok v Bedřišce byl zřejmě pokusem o vraždu

Ostrava - Kriminalisté chtějí po státním zastupitelství, aby překvalifikovalo víkendový útok v osadě Bedřiška z obecného ohrožení na pokus o ublížení na zdraví nebo pokus o vraždu. Dovedly je k tomu předběžné výsledky expertizy lahve, kterou útočník prohodil oknem rodinného domu. Během středy by mělo státní zastupitelství rozhodnout, jestli útok určí jako závažnější čin spojený s většími tresty. Policie zatím pokračuje ve vyšetřování. „Mohu říci, že většinu osob jsme už vyslechli. Máme první poznatky o tom, kdo se v dané lokalitě pohyboval,“ prozradil velitel ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Žhář či žháři na domek v kolonii zaútočili v noci ze soboty na neděli. Zápalnou lahev s vysoce hořlavou tekutinou prohodili oknem do dětského pokoje, kde spala čtrnáctiletá dcera. Lahev se nerozbila, a chemikálie tak nezačala hořet.

„Byla to flaška od chlastu, ale co bylo v tom? Nebyl to benzin, ale byla to nějaká chemikálie,“ říká Dušan Podraný, otec napadené rodiny. Policie provedla potřebné expertizy. „V současné době policie disponuje předběžnými závěry expertiz,“ uvedl Vojta.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Policie na pondělní tiskové konferenci uvedla, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by za útokem stála organizovaná skupina pravicových extremistů. Podle kriminalistů se zatím rozhodně nejedná o druhý Vítkov. Podle informací Českého rozhlasu se ale v kolonii v minulosti pravicoví radikálové pohybovali.

Nejčastěji se zápalnými lahvemi útočí v Moravskoslezském kraji

V žádném jiném kraji se v minulosti neútočilo zápalnými lahvemi tak často jako právě v Moravskoslezském. Všechny útoky směřovaly na Romy a většina z nich nebyla objasněna.

Podobné útoky se odehrály v Ostravě roku 1998, v Karviné 2002, ve Vrbně pod Pradědem 2007, v Bruntále 2008. Loni v souvislosti s nejtragičtějším případem ve Vítkově policie znovu otevřela vyšetřování některých útoků z minulosti.

Útoky v Moravskoslezském kraji
Zdroj: ČT24