Soud řeší kauzu Vietnamce, který nepřežil zatýkání policií

Brno - Policista podezřelý z loňského smrtelného napadení jedenatřicetiletého Vietnamce v Brně dnes u brněnského krajského soudu svou účast při zbití cizince popřel. Vietnamec několik hodin po policejním zásahu zemřel. Měl natrženou slezinu a zlomená dvě žebra. Policistovi Josefu Srnskému za to hrozí až 15 let vězení. Stejný trest hrozí i obyvatelce domu v Körnerově ulici Kateřině Slavíčkové. I ona dnes podíl na napadení cizince popřela. Kromě nich stojí před soudem dva Srnského kolegové - František Jaroš a Jarmil Šimoník. Policistům hrozí až tříletý pobyt za mřížemi za to, že napadení přihlíželi a proti Srnskému a ženě nezakročili.

Podle korunní svědkyně Jany Tomanové zaútočil policista Josef Srnský na Hoang Son Lama, který s ženou žil v jednom bytě. Ještě před tím se podle ní loni v lednu do útoku zapojila i sousedka z domu v brněnské Kornerově ulici Kateřina Slavíčková. "Byla opřená o lednici a kopala do něj, prohlásila Tomanová.

Policejní hlídka na místo dorazila kvůli drogám, které údajně patřily právě Lamovi. Zásah v početní i váhové přesile se ale podle žalobce zvrhnul v násilí. Pětačtyřicet kilo vážící muž kopy, škrcení a rány pěstí nepřežil. V policejní cele se u něj projevily zdravotní problémy a zemřel krátce po převozu do nemocnice na četná vnitřní poranění. Drogy v organismu neměl. Po roce vyšetřování případ ožil u soudu. Obžaloba viní Srnského a sousedku Slavíčkovou z podílu na smrti cizince. Další muže v uniformách pak z toho, že násilí nezabránili. Všichni vinu popírají.

Právní zástupce rodiny žádá od čtveřice přes milion korun, po státu pak kvůli selhání policistů až dvousetmilionové odškodné. Soud dnes vyslechl většinu svědků. Hlavní líčení tady u krajského soudu pokračuje i v následující dny. Dvěma hlavním obžalovaným hrozí až opatnáctileté vězení. Rozsudek zazní nejdřív koncem měsíce.

Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti

„Zde selhali jednotlivci z policie, takoví jednotlivci v řadách policie rozhodně nemají co dělat.“


Srnský byl stíhán i za přechovávání dětské pornografie. V jeho domácím počítači ji našli kriminalisté, kteří se zabývali případem Vietnamcova úmrtí. Ukázalo se ale, že Srnský o těchto souborech v manželčině počítači nevěděl. Byl zproštěn viny.

Vydáno pod