Plzeň zavádí obrázkové tlumočníky pro lékaře

Plzeň - Plzeňský magistrát zavádí jako první v republice tzv. obrázkové tlumočníky. Jde o sadu karet v devíti jazycích, které mají pomoci lékařům v komunikaci s ošetřovanými cizinci. Projekt by se měl rozšířit také do dalších měst; podpořilo jej také ministerstvo vnitra. Jen v plzeňských nemocnicích přijímají každý měsíc desítky zahraničních pacientů. „Někteří chodí s tlumočníkem, někdy musíme tlumočníka volat my,“ říká Věra Houdková, vrchní sestra Gynekologicko-porodnické kliniky FN Plzeň.

„Tlumočníky platíme na vlastní náklady. Jedno tlumočení v první fázi stojí 1000 až 2000 korun,“ informuje mluvčí FN Plzeň Renata Jenšíková. Nemocnice i soukromí lékaři projekt plzeňské radnice vítají. Tzv. zdravotní jazykové a komunikační karty jim komunikaci s cizinci výrazně usnadní.

"Máme třeba kartu musíte nebo nesmíte a cukr, takže nesmíte cukr," vysvětluje použití karet projektová manažerka Zuzana Slezáková. Karty jsou připraveny v devíti jazykových mutacích.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Komunikační karty dostanou plzeňští lékaři do ordinací během dvou týdnů. Zájem je ovšem obrovský a na všechny lékaře se nedostane. Karty jsou navíc připravené pouze pro tři obory, a to pro oční, chirurgii a gynekologii.

Chystáme ještě krizové karty pro policii v terénu

„Už teď víme, že to nestačí. Bylo by záhodno zpracovat ještě internu,“ říká vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu Alena Hynková. „Chystáme ještě krizové karty, které by sloužily policii v terénu,“ doplňuje náměstkyně primátora Martina Krejsová.

V západočeské metropoli je aktuálně oficiálně registrováno zhruba 14 tisíc cizinců. Dvě třetiny z nich pocházejí z tzv. třetích zemí mimo Evropskou unii.