Policie stíhá vedení úřadu kvůli rozdělování dotací z EU

České Budějovice - Policie stíhá dva vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady Jihozápad kvůli nezákonnému rozdělování dotací. Informoval o tom dnes Roman Skřepek na webu policie. Jde o ředitele Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu České Budějovice Martina Půlpytla. Jména obou obviněných potvrdil mluvčí úřadu Adam Kotalík. Oba údajně nezákonně ovlivňovali výběr projektů, které měly získat část z miliardových dotací Evropské unie. „Jsme přesvědčeni, že ani jeden z pracovníků úřadu se žádného protiprávního jednání nedopustil a ani se o to nepokusil. Věříme, že se vše co nejdříve vyjasní a oba budou všech obvinění zproštěni,“ uvedl Kotalík. Předpokládá, že v úterý bude ředitel zpět v úřadu.

Protikorupční policie muže obvinila z několika trestných činů spáchaných ve spolupachatelství, a to ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování zájmů Evropských společenství. Trestných činů se podle policie dopustili ve stádiu pokusu. Obviněným hrozí trest až 12 let vězení. Bližší informace k případu nechtěl Skřepek sdělit.

Protikorupční policie o závažných nesrovnalostech v procesu hodnocení projektů informovala vedení Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a ministerstvo financí už loni v listopadu. Ministerstvo na základě toho v únoru doporučilo zastavit proces uzavírání smluv s úspěšnými žadateli a znovu udělat nové hodnocení a výběr projektů 5. výzvy a následujících výzev.

Telefonát Romana Skřepka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí nedoporučilo předsedkyni Regionální rady soudržnosti Jihozápad a hejtmance Plzeňského kraje Miladě Emmerové podepsat 177 schválených žádostí o dotace 3,8 miliardy korun. Úřad potom sám odložil schválení dalších žádostí za asi půl miliardy, protože byly hodnoceny podle stejné metodiky.

Emmerová v úterý svolá plzeňskou část kontrolního výboru Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. „Společně s jejími členy posoudí všechny dosavadní informace průběhu vyšetřování a informace v souvislosti s 6. výzvou, která se také bude prověřovat. Dle úterního zasedání se následně svolá i celý kontrolní výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Petra Jarošová. Smlouvy se do skončení vyšetřování podepisovat nebudou.

Padesátka starostů na neprůhledné dotace už dříve upozornila

Jde o projekty z 5. výzvy, které se týkají 11 oblastí - mimo jiné modernizace silnic a infrastruktury veřejné dopravy, ale také rozvoje škol, nemocnic a cestovního ruchu. V šesté výzvě se pak ucházela města a obce o peníze na rozvojové projekty spádových center od 5000 do 50 tisíc obyvatel a revitalizace částí obcí od 500 do 5000 obyvatel.

Policie asi před pěti měsíci zabavila na úřadě čtyři počítače, které však po čtyřech dnech vrátila, vyžádala si také různé dokumenty. Policie tehdy vedení úřadu nesdělila důvody vyšetřování, nikdo nebyl obviněn. Ředitel úřadu to vysvětloval tím, že za tím bylo nejspíše trestní oznámení z roku 2008, pravděpodobně od nespokojených žadatelů. Asi padesátka starostů už dříve upozornila, že rozdělování dotací z evropských fondů je neprůhledné. V roce 2008 kvůli tomu sepsali petici.

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad, který je určen pro Jihočeský a Plzeňský kraj, schválila Evropská komise v prosinci 2007. Pro období 2007 až 2013 je vyčleněno téměř 17 miliard korun na rozvoj dopravy, sociálních věcí, zdravotnictví, školství a cestovního ruchu a také rozvoj měst a obcí Jihočeského a Plzeňského kraje.

Evropská komise
Zdroj: ČT24
Vydáno pod