Tempel odsouzený na doživotí neuspěl se stížností na podjatost

Brno - Nejvyšší soud (NS) zamítl stížnost údajného dvojnásobného vraha Roberta Tempela na podjatost Vrchního soudu v Praze. Pražský soud opakovaně zrušil zprošťující rozsudky nad Tempelem a potvrdil mu tak až doživotní vězení. Podle Tempela ale rušení rozsudků, které pro něj byly příznivé, vypovídá o zaujatosti vrchního soudu. Nejvyšší soud se s námitkou neztotožnil. Tempel čelil obžalobě za vraždu dvou mladíků z léta 2001 a dvě loupeže.

Tempel si stěžoval na trestní senát vrchního soudu s předsedou Jiřím Lněničkou a soudci Alexandrou Novákovou a Petrem Smržem. Soud čtyřikrát zrušil zprošťující rozsudky, které vynášel Krajský soud v Plzni. Po přeložení kauzy vyměřil obžalovanému Krajský soud v Praze doživotní trest. Vrchní soud loni v prosinci verdikt potvrdil. Lze proti němu podat dovolání, které ale Nejvyšší soud ještě neobdržel.

„I primitiv ví, že pokud vrchní soud zrušil čtyři zprošťující rozsudky, tak to mohl učinit jen ze zaujatosti,“ stálo ve stížnosti. Tempel nesouhlasil ani se způsobem eskortování z Mírova k vrchnímu soudu. Stěžoval si i na to, že byl po celou dobu jednání v poutech. Podle NS ale ani opakované rušení zprošťujících rozsudků není známkou zaujatosti nebo osobního poměru k případu. „Odlišný právní názor soudce od právního názoru obviněného nelze považovat za poměr k projednávané věci, protože nejde o osobní poměr k věci samé, ale o odlišný právní názor na posouzení skutku,“ uvedl v usnesení místopředseda NS Pavel Kučera.

Doživotí padlo jako souhrnný trest za vraždy a předchozí loupeže

Dvojnásobná vražda, za kterou byl Tempel odsouzen, se stala na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel zde podle rozsudku předal jednomu muži 400 tisíc korun za auto, které si chtěl koupit. Následně ale vytáhl zbraň a muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže, kterého dobil údery do hlavy. Obě těla zakopal ve Staré Vodě na Chebsku. Doživotí dostal jako souhrnný trest za vraždy a za dvě předchozí loupeže, za které byl odsouzen už dříve.

Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale Lubomír Václav z Karlových Varů. Podle Tempela šlo v případu o drogy a zavraždění mladíci do lesa přijeli, aby Václavovi splatili dluh. Václav byl dříve za účast na této vraždě stíhán, soudy ho ale osvobodily, a v kauze pak vystupoval jako klíčový svědek. Byl to právě on, kdo dovedl policii na místo, kde byly zakopány mrtvoly obou mladíků.

Vrchní soud v Praze
Zdroj: ČT24