Handicapovaní se bojí zavedení turniketů do metra

Praha – Pokud budou do pražského metra znovu zavedeny turnikety, zkomplikuje to cestování řadě lidí – vozíčkářům, nevidomým a také maminkám s kočárky. Handicapovaní proto jednají s Dopravním podnikem o budoucí podobě turniketů. Zatím se jim podařilo prosadit změnu jejich šířky.

Turnikety se do pražského metra vrátí zřejmě až v roce 2013. Ještě před tím ale musí proběhnout pilotní provoz. A právě ten si chtějí také vyzkoušet handicapovaní, stát by se tak mělo v přestupní stanici Muzeum. Handicapovaní se nových vstupů do stanic obávají, už rok proto představují Dopravnímu podniku možnosti, jak se vyhnout problémům. Zatím si prosadili, že vchody budou širší. Místo původních 90 centimetrů by měly být široké rovný metr.

Jenže kromě šířky turniketů zatím nikdo přesně neví, jak budou nové vstupy vypadat. Jasno bude až po vyhlášení vítěze výběrového řízení na dodavatele. Podle šéfa Dopravního podniku Martin Dvořáka je ale systém turniketů na všechno přizpůsoben a s vozíčkáři i dalšími handicapovanými počítá.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Turnikety ale nejsou jediným problémem handicapovaných. V současnosti není stále skoro polovina stanic metra bezbariérová.