Poláci v Praze lobbují za více vojáků pro Afghánistán

Praha - Navýšení českých vojáků v Afghánistánu přijel do Prahy podpořit polský ministr obrany Bogdan Klich. Po generálním tajemníku NATO Andersi Rasmussenovi je to další politik alianční země, který kvůli misi v Afghánistánu do Česka přijel. Klich vyjádřil naději, že český parlament schválí zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu o 55 lidí, jak to navrhuje vláda premiéra Jana Fischera. Část vojáků by měla se dvěma radary Arthur chránit polskou základnu v provincii Ghazní. Sněmovna má vládní návrh projednat příští týden ve středu, levice je však proti. Bez jejích hlasů přitom návrh nemá šanci na schválení.

Polský ministr považuje navýšení vojáků za test soudržnosti zemí severoatlantické aliance. Poláci už vyšli NATO vstříc, svůj kontingent v misi ISAF letos zvýší o 400 lidí. „Doufáme, že český parlament zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu schválí. Budoucí spolupráce obou zemí v provincii Ghazní je důležitá pro úspěch mise ISAF,“ uvedl Klich. Podle vládního návrhu by mělo 15 vojenských policistů pomáhat s výcvikem příslušníků afghánské policie. Až 40 vojáků by pak chránilo polskou základnu. Tento návrh odmítl hlasy ČSSD a KSČM sněmovní branný výbor, který se jím zabýval před jednáním dolní parlamentní komory.

Premiér Fischer upozornil, že nedokáže předpovědět, zda parlament zvýšení české účasti schválí. Podle něj je to tři měsíce před volbami politicky složité téma. „Pokud sněmovna navýšení účasti o 55 vojáků neschválí, zařadí se Česká republika do úzkého okruhu zemí, které alianci neposkytly další ozbrojené síly,“ dodal Barták. Česko by ale mohlo zapůjčit radar Arthur, aby pomáhal hlídat hlavní město Kábul.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Polsko má v Afghánistánu kontingent o síle 2 200 lidí. Dalších 200 vojáků chce do země vyslat po výzvě šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena, který po členech aliance požaduje další ozbrojené síly do mise ISAF. Pro letošní rok český parlament schválil nasazení až 535 vojáků v Afghánistánu. Šéf Severoatlantické aliance Rasmussen minulý týden v Praze vyzval Českou republiku, aby vyslala do Afghánistánu dalších 51 lidí, kteří by obstarali lékařská zařízení a školili Afghánce v oblasti.