Ve vazbě je vyšetřován první člověk za stalking

Brno - Brno má prvního vazebně stíhaného za nebezpečné pronásledování, tedy stalking. Je jím čtyřiadvacetiletý cizinec, který týral svoji osmnáctiletou přítelkyni. Když jej pak kvůli tomu opustila, byl jí stále v patách a napadal ji. Dívka se stala terčem jeho hrozeb i cíleního násilí. Nyní hrozí mladíkovi až osm let vězení.

Na případ se přišlo náhodou, když musela policejní hlídka vyjet do jednoho z barů řešit napadení servírky hostem. „Ukázalo se, že nejde jen o banální výtržnost,“ uvedla kriminalistka Andrea Kornetová. Zjistilo se, že host je zhrzený milenec servírky, který se nemůže smířit s tím, že mu dala košem. Jejich soužití provázelo bití a vydírání dívky. Útočník jí hrozil likvidací, a dokonce v návalech vzteku kopal do břicha. Vše vyvrcholilo v lednu, kdy rozbil o zeď konferenční stolek a nohou jí udeřil do žeber.

Obětí stalkingu se stávají i muži

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Dívka musela vyhledat lékařskou pomoc a s partnerem se rozešla. Jenže muž ji začal pronásledovat. Neustále za dívkou chodil. V práci a na veřejných místech jí hrubě nadával a napadal ji. Dívce byl schopen denně až 30krát telefonovat. „V tomto případě se právě neustálé pronásledování stalo jedním z hlavních důvodů k uvalení vazby,“ řekla policistka. Duševní stav muže budou zkoumat psychiatři. Muž je stíhán za přečin nebezpečného pronásledování a trestný čin týrání osoby žijící ve společné domácnosti.

Další známý případ stalkingu začal vyřizováním úvěru. Čtyřiapadesátiletý klient ho sice bez problému splácí, zasedl si ale na pracovnici banky. Dlouhé hodiny vysedával na pobočce a sledoval ji při práci. Pokud byla u přepážky sama, vulgárně jí nadával a urážel ji. Policie začala případ vyšetřovat, pronásledovaná žena má od té doby klid. Obětí stalkingu se ale nestávají jen ženy. Brněnští kriminalisté nyní řeší případ, kdy terorizuje pomocí e-mailů a sms žena muže.   

Ještě loni český právní řád stalking jako trestný čin neznal. Jeho zařazení mezi kriminální delikty umožnila až novela trestního zákoníku platná od letošního ledna. Pronásledování je trestné už v několika zemích Evropské unie. V Rakousku patří mezi trestné činy od pololetí 2006, v Německu od ledna 2007.

Trestní předpisy
Zdroj: ČT24