Úředník radnice v Kostelci nad Orlicí stojí před soudem za braní úplatků

Rychnov nad Kněžnou - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou začal řešit případ vedoucího odboru dopravy a bývalého policisty z Kostelce nad Orlicí Milana Furdy. Obžaloba ho viní z přijímání úplatků, vzít si je měl více než padesátkrát. Policie ho zatkla loni v březnu, na podezření upozornila sama radnice. Policisté navíc dodávají, že Furda může být obviněn i z dalších dvou trestných činů. Takzvané všimné mělo žadateli zaručit například přednostní vyřízení zápisu vozu do registru nebo pěknou kombinaci čísel na značce. Celkovou výši přijatých úplatků policie nesdělila. Hlavní líčení je naplánované do poloviny května. Soud vyslechne padesát svědků.

Policie se případem začala zabývat v květnu 2008 na základě trestního oznámení, jež podalo vedení města. Všemu předcházela fáma, že vedoucí odboru bere úplatky. „My jsme chtěli očistit úřad a dát šanci všem, kterých se to týká, aby očistili svoje jméno,“ komentovala rozhodnutí radnice v Kostelci nad Orlicí Ivana Červinková. 

Zdeněk Hlaváček (Policie ČR Rychnov nad Kněžnou)

„Přesto, že se vystavili riziku, že bychom mohli narazit na spoustu nepravostí, tak do toho šli. Neznám jiný případ, kdy by město bojovalo takovým způsobem s korupcí.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Důkazy získali kriminalisté z odposlechu kanceláře. „Úředník bral úplatky systematicky delší dobu. Částky se pohybovaly od sta do tisíce korun,“ řekla mluvčí policie. Celkovou výši přijatých úplatků policie nesdělila. Podle státní zástupkyně Vladimíry Matějské vzal Furda úplatek nejméně v 56 případech: „Správný úředník by neměl přijmout úplatek v žádné hodnotě, takže padesát nebo tisíc korun je pro mě nepřijatelná okolnost.“ 

Furda stále zastává svou funkci

Úředník ale dál jako vedoucí podepisuje dopisy, které radnice posílá soudu v jiných trestních kauzách. Předseda soudu Jiří Fuks už proto starostce poslal i dopis. Červinková ale tvrdí, že podle zákona o úřednících vedoucího odvolat nemůže. Furda je podle ní dlouholetým zaměstnancem radnice a jeho práce dosud byla dobře hodnocena. O jeho dalším působení může radnice rozhodovat až po ukončení policejního vyšetřování a také případném rozsudku. „Zákoník práce nám neumožňuje pokračovat jinak, dokud soud v této věci nerozhodne,“ řekla Červinková.