Inspekce obvinila dalšího policistu v kauze Bašný

Praha - Policejní inspekce obvinila dalšího policistu v souvislosti s případem důstojníka pražské policie Zdeňka Bašného, který je podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití peněz pro informátory. Informaci přinesla televize Nova. Policista Petr Janura z oddělení Praha 1 je podle ní podezřelý z toho, že ovlivňoval a zastrašoval svědky tak, aby vypovídali v Bašného prospěch.

„My jsme proti podezřelému policistovi podali návrh na zahájení trestního stíhání pro trestný čin nadržování, křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek,“ uvedla mluvčí inspekce Martina Lídlová. Státní zástupkyně už policistovi sdělila obvinění. Bašný je ve vazbě, Janura je vyšetřován na svobodě.

Podle dřívějších informací serveru iDnes.cz si Bašný údajně postavil chatu ze zvláštních finančních prostředků určených pro informátory. Řemeslníky na ni navíc vozil služebním autem. Kolik zpronevěřil a jak často zneužíval služební vůz, ale zatím není jasné.

Janura je už od listopadu postaven mimo službu. Přestože vyšetřování nynějšího případu je teprve na začátku, muž je údajně podezřelý z toho, že stejných trestných činů se dopustil už dříve.