Armáda prodává majetek, podle měst však předražený

Olomouc - Česká armáda se zbavuje nepotřebného majetku a rozprodává další ze svých nemovitostí. V Olomouckém kraji to budou desítky objektů. K prodeji nabízí kromě bytů i pevnosti, sklady a také kasárny. Některé nemovitosti jsou ale jen obtížně prodejné, navíc ceny jsou podle zájemců příliš vysoké. Dohodnout se s ministerstvem nemohou už léta například města Hranice na Moravě nebo Přerov.

Jen na severní Moravě je na prodej rekreační areál v Jívové, sklady v Olomouci, ženijní úkryt v Uničově nebo i kasárna v Hranicích nebo Přerově. Konkrétně za ty armáda původně požadovala 190 milionů korun. Jediný zájemce, kterým je město Přerov, ale nabízí jen 10 milionů, původní cena se městu zdá naprosto přemrštěná. Ministerstvo chce prozatím snižovat cenu postupně, kdyby se našel zájemce schopný nabídnout více peněz.

Kasárna se rozkládají na 10 hektarech plochy a skládají se z celkem 83 budov. Díky své poloze jen pár minut od centra města jsou pro přerovský magistrát strategickým pozemkem. Radní by zde rádi vybudovali sportovní halu, středisko záchranné služby a také nové byty. Vše ale záleží na tom, jestli se na koupi s ministerstvem dohodnou.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Už více než šest let se na koupi podobných kasáren nemohou s armádou dohodnout ani radní v Hranicích. Ze 165 milionů už vojáci nabídku snížili na 33 milionů. Pro město je však částka stále neúměrně vysoká. „Optimální by to bylo za symbolickou jednu korunu. Snažíme se ten areál získat za co nejméně peněz, neboť s tím souvisí následné velké investice,“ vysvětluje postoj Hranic jejich místostarostka Radka Ondriášová s tím, že by se mohlo jednat až o 100 milionů.

Ministerstvo ale areál zadarmo dát nechce. „Jedna koruna se nám reálná nezdá. Budeme se snažit to prodat za cenu podstatně vyšší, není důvod bezúplatného převodu,“ potvrdil pro ČT24 mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Hraničtí úředníci už zpracovali studii, jak by kasárna mohli nejlépe využít. Kromě bytů se zde počítá s vybudováním škol a vytvořením zázemí pro místní podnikatele.