Úraz chlapce na eskalátoru nemá viníka, tvrdí policie

Praha - Policie odložila případ zraněného chlapce na eskalátoru vloni na konci srpna ve stanici metra Můstek. Chlapci musely být po nehodě amputovány tři prsty, jeho otec podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Znalecké posudky však vyloučily, že za zraněním může být špatný stav eskalátoru. Podle mluvčí pražských policistů Andrey Zoulové nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu nebo přestupku.

Sedmiletý chlapec, kterého schody poranily, jel s otcem a sestrou do kina, ve stanici Můstek vystupovali. Záběry kamer, které byly zveřejněny, ukázaly, že chlapec stál na schodech, směřujících dolů, proti madlu a držel se ho oběma rukama. Levou nohou pak udělal úkrok, aby z eskalátoru sestoupil, ale pravá se mu přitom zaklínila.

Dopravní podnik už vloni konstatoval, že staré eskalátory sovětské výroby v pražském metru jsou sice méně bezpečné než novější typy, ale žádné normy neporušují. V souladu s normou byly údajně i schody ve stanici Můstek. Přesto byly po nehodě v metru rozdávány letáky, jak se mají cestující na eskalátorech chovat.