Kovářová vyhlašuje tendr na elektronického „bachaře“

Praha - Ministerstvo spravedlnosti vyhlásilo výběrové řízení na elektronický monitoring lidí odsouzených k trestu domácího vězení. Hlavním kritériem výběru je podle slov ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové cena, řekla to dnes novinářům. Zakázka má být stanovena na deset let a nesmí přesáhnout dvě miliardy korun. Systém elektronického hlídání domácích vězňů by měl začít fungovat od počátku příštího roku.

Firmy mohou své nabídky posílat do 26. dubna, poté je komise začne hodnotit. Ministryně předpokládá, že by se do výběrového řízení mohlo přihlásit sedm až deset společností. Očekává i zájemce, kteří mají již s elektronickým hlídáním lidí odsouzených k domácímu vězení zkušenosti ze zahraničí.

Daniela Kovářová:

„Uchazeči budou muset splnit náročné, nicméně standardní a nediskriminační podmínky, a to jak technické, profesní, tak ekonomické. Převažujícím hodnotícím kritériem je cena (60 %), význam přikládáme také záruce spolehlivosti sledování. Za důležité považuji, aby přihlášení prokázali své transparentní vlastnické vztahy.“

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Cena bude podle Kovářové rozhodující ze šedesáti procent, firmy budou muset také splnit náročné technické podmínky. Samozřejmě mezi podstatné podmínky patří i spolehlivost sledování domácích vězňů.

Domácí vězení zavedl od ledna nový trestní zákoník. Maximální délka trestu jsou dva roky, odsouzený se musí zdržovat doma ve všední dny od 20 hodin do 5 hodin ráno, aby mohl dál chodit do zaměstnání, o víkendu celý den. Než začne fungovat elektronický hlídací systém, provádí kontrolu nad výkonem domácího vězení probační a mediační služba prostřednictvím namátkových kontrol odsouzených.