Nad zvýšením mateřské stále visí otazníky

Praha - Včera poslanci udělali první krok k tomu, aby maminky dostaly zpět peníze, o které letos přišly kvůli snížení mateřské. Dnes to ale vypadá, že se těšily zbytečně. Pravice přišla s další možností, jak zamezit přijetí levicových návrhů, a za pravdu jim dali i právníci sněmovny. Pokud Senát sněmovně návrh na zvýšení mateřské vrátí, tak poslanci už možná nebudou mít šanci veto do voleb případně zvrátit. Vetované návrhy se totiž mohou projednávat pouze na řádných schůzích, a ta bude do voleb jen jedna. Návrat mateřské na loňskou výši je tak opět v ohrožení.

Poslanci schválili zvýšení mateřské ve čtvrtek, v Senátu nejspíš předloha narazí. Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik novinářům řekl, že schůze Senátu začíná 17. března. Kdyby senátoři jednali o mateřské už první den a návrh sněmovně vrátili, zákonná měsíční lhůta uplyne v sobotu 17. dubna. Poslední řádná sněmovní schůze poslanců je přitom plánována od 13. do 16. dubna, podotkl Kováčik.

Kováčik:

„Všechno, co se ode dneška ve sněmovně přijalo a přijme, nebude již možné v případě, že Senát věci vrátí, projednávat.“

Předseda komunistického klubu kritizoval ČSSD za to, že na výklad občanských demokratů přistoupila: „Všechno, co se ode dneška ve sněmovně přijalo a přijme, nebude již možné v případě, že Senát věci vrátí, projednávat.“ Není totiž podle Kováčika jiná možnost, jak svolávat schůze sněmovny, než na žádost vlády ve stavu legislativní nouze nebo na žádost skupiny poslanců. Aby byla řádná schůze, musel by se změnit harmonogram, což Kováčik téměř vyloučil. Komunisté to budou v případě potřeby navrhovat, shodu stran ale šéf jejich poslanců nepředpokládá.

ODS trvá na tom, že podle jednacího řádu sněmovny o vrácených zákonech na mimořádných schůzích jednat nelze. Výklad komunistů pokládá předseda poslanců ODS Petr Tluchoř za účelový, totéž ale tvrdí KSČM o stanovisku občanských demokratů. „Není naším úkolem hledat cesty pro přijetí zákona, který nenavrhujeme,“ řekl k problému s mateřskou Tluchoř. Ani místopředseda ODS Petr Nečas nechtěl uvést, zda si občanští demokraté myslí, že předloha projde legislativním procesem, nebo ne. „My si bezesporu něco myslíme. Ale nesmíme ani naznačovat. Nevidíme jediný důvod, proč našim soupeřům usnadňovat jejich kroky. Oni si s tím musí poradit,“ zdůraznil Nečas.

Levice se bouří

U levice sklidil právní výklad pravice i sněmovních právníků kritiku. „Paní a pánové, já považuji stanovisko legislativního odboru za cár papíru,“ rozčílil se šéf komunistů Vojtěch Filip. Tluchoř jej za to v reakci tvrdě odsoudil: „Pokud tady 25. února 2010 komunista mluví o tom, že stanovisko legislativy je cár papíru, že zákon o jednacím řádu je cár papíru, tak já se bojím, co bude zítra!“

Sociální demokraté se nechtějí vzdát jen tak snadno. „My se neztotožňujeme se stanoviskem sněmovní legislativy. Je to právní spor, který nakonec stejně bude muset rozhodnout poslanecká sněmovna hlasováním,“ věří místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle sociálních demokratů navíc už v roce 2003 sněmovna na mimořádné schůzi senát přehlasovala. Nevidí proto důvod proč by to nemělo jít znovu, například u mateřské. Další kolo bitvy o to, co sněmovnou projde, čeká levici a pravici na mimořádné schůzi už zítra.