StB vedla Pernese jako kandidáta tajné spolupráce

Praha – Nově jmenovaného ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese od roku 1984 vedla Státní bezpečnost jako takzvaného kandidáta tajné spolupráce. Pernes tvrdí, že o své evidenci nevěděl a tajná policie ho ani neoslovila, aby se stal jejím agentem. Také Ústavní soud v minulosti konstatoval, že lidé zařazení do kategorie kandidátů tajné spolupráce o tom vůbec nevěděli. Svazek, který policie na Pernese vedla, je ale skartovaný. Při nedávné volbě na post ředitele navíc Pernes ÚSTR neoznámil, že před rokem 1989 studoval takzvanou Večerní univerzitu marxismu-leninismu.

Státní bezpečnost se o Jiřího Pernese zajímala počátkem 70. let, kdy působil ve skupině, která se vytvořila z Československé strany socialistické. Tajná policie ho tehdy několikrát zatkla a nabízela mu spolupráci. Do svých evidencí si ho zanesla pod krycím jménem Dubský až v půlce června roku 1984, tedy v době, kdy Pernes vedl muzeum ve Slavkově u Brna.

Pernes tvrdí, že o své evidenci neměl tušení, ani ho podle jeho slov nikdo nenutil, aby se stal oficiálním agentem. „V roce 1984 přijel na návštěvu belgický princ. A asi tři nebo čtyři dny předtím přijel k nám do muzea nějaký pán v civilu a představil se jménem, které si pochopitelně nepamatuji. Řekl, že je pracovníkem bezpečnosti ve Vyškově, nikoliv státní, a že mají starost o to, jak návštěva dopadne,“ popsal Pernes. Muž podle něj chtěl, aby mu jako ředitel instituce řekl, zda je všechno v pořádku a jestli neví o něčem, co by mohlo ohrozit princovu bezpečnost: „To bylo všechno, nevyptával se mě na lidi z ústavu, ani na mé kamarády, ani na událost ze 70. let, vůbec nic.“

Nezvykle dlouhá evidence

Na Pernesově registraci je poněkud zvláštní skutečnost, že ho StB vedla jako kandidáta tajné spolupráce od roku 1984 až do roku 1989. Tak dlouhá evidence totiž odporuje směrnicím tajné politické policie. „Já jsem se teprve teď v těchto dnech dozvěděl, že měli nějaké vnitřní předpisy, podle kterých měli člověka buďto vyřadit, nebo převést do jiné kategorie. To, že to u mě neudělali, je jejich věc a opravdu nevím, jak si to vysvětlit. O tom nic nevím,“ podotkl Pernes.



Při nedávné volbě na post ředitele Pernes ÚSTR neoznámil, že před rokem 1989 studoval takzvaný VUML (Večerní univerzita marxismu-leninismu). Někteří radní ho za toto zamlčení kritizovali. „To je ze stejného důvodu, z jakého jsem neuvedl, že jsem na vojně chodil do politického školení mužstva nebo že jsem na vysoké škole skládal zkoušky z vědeckého ateismu a marxismu-leninismu. To byla taková oslovina, že mě to opravdu ani v nejmenším nenapadlo.“ Pernes se ujme funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů oficiálně prvního dubna.

Ústav pro studium totalitních režimů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod