Doménová centrála získávala zákazníky nátlakem a manipulací

Praha – Desítky menších živnostníků se nechaly manipulativním nátlakem firmy Česká doménová centrála přinutit k zaregistrování domény s mezinárodními koncovkami, a to až za desetinásobek běžné ceny. Pracovníci centrály ale v telefonickém nátlaku neuváděli korektní údaje a postavili živnostníky do situace, kdy se museli pod nátlakem velmi rychle rozhodovat.

„Kontaktovali nás někteří lidé, kteří byli tímto jednáním poškozeni, ať už tím, že si tu doménu koupili a pak litovali, že to provedli za tak vysokou cenu,“ řekl pro ČT ředitel sdružení CZ.NIC a správce domény „cz“ Ondřej Filip. Na praktiky České doménové centrály si jen na blogu správců české domény „cz“ stěžovalo několik desítek lidí. Správci domény zvažují podat na dotyčnou firmu trestní oznámení.

Aime Kass, jednatelka České doménové centrály:

„Nemůžeme zobecnit jakýkoliv přístup nabídky našich služeb a z hlediska konkrétních klientů nemůžeme bohužel poskytnout konkrétní komentář.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Právník Petr Hostaš soudí, že při takovém počtu poškozených lidí může jít již o trestný čin. Firma totiž zákazníky úmyslně uvádí v omyl. „Využili omylu, který dokonce sami vyvolali a způsobili tak škodu zákazníkovi. Oni mu řekli mylnou informaci, tlačili ho, postavili ho do situace, kdy se během několika málo okamžiků musí rozhodnout,“ komentoval pro ČT praktiky doménové centrály právník.

Vydáno pod