Ministerstvo školství má na účtech miliardy, kvůli poslancům je ale nemůže rozdělit

Praha – Ministerstvo školství získalo z Evropské unie 4,5 miliardy korun pro základní školy, které mají zlepšit třeba výuku jazyků nebo podmínky pro žáky i učitele. Na každou mimopražskou školu vychází v průměru milion korun. Ministerstvo navíc připravilo jednoduché formuláře, takže školy nemusí psát složité projekty. Jenomže všichni už přes dva měsíce čekají, jestli jednoduchá novela, která by čerpání dotace umožnila, nakonec projde ve sněmovně.

Miliardy z Bruselu už jsou na účtech ministerstva, jenomže je zatím nemůžou úředníci rozdělovat, protože jim to neumožňují zákony. Čeká se na změnu rozpočtových pravidel, tato novela je sice už ve třetím čtení, šanci na schválení ale do voleb příliš nemá a potom spadne pod stůl. Přitom poslanci všech stran svorně tvrdí, že školy peníze potřebují.

Další možností je nový poslanecký návrh, tuto možnost prosazují např. občanští demokraté: „My jej chceme projednat ve zrychleném režimu podle § 90 - tedy, že by s ním vyslovila sněmovna souhlas už v prvním čtení,“ uvedl poslanec ODS Walter Bartoš. Sociální demokraté zase zvažují, jestli uvolnění peněz nedají jako přílepek k novele jiného zákona. Podle poslankyně ČSSD Vlasty Bohdalové bude školská skupina řešit, jakým způsobem prosadit novelu do legislativního procesu.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

To, jestli uvolnění peněz projedná sněmovna ještě do voleb, bude jasné zřejmě ve čtvrtek, kdy se sejde její organizační výbor a navrhne program další schůze. Základní školy se tak dozvědí až v březnu, jestli miliardy z Evropské unie dostanou. Ministerstvo školství by ale chtělo, aby je měly k dispozici nejpozději do začátku školního roku.