Tající sníh zvýší hladiny řek, drama se ale nekoná

Praha - Sníh taje a navíc má o víkendu pršet, hladiny řek proto můžou vystoupat na první stupeň povodňové aktivity. Dramatické rozvodnění toků se neočekává. Podle dnes zveřejněných odhadů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ubylo v Česku oproti minulému týdnu sněhu o 11 procent. V následujících dnech se mohou denní teploty vyšplhat až k osmi stupňům Celsia, sníh ale zatím mizí hlavně v nižších polohách.

Podle vyjádření ČHMÚ není nynější oteplování příliš výrazné a není naštěstí doprovázeno ani vydatnými dešťovými srážkami a silným větrem. Tání „probíhá pozvolna a hladiny vodních toků se významně nezvyšují.“ Přesto prý může být dosažen první, výjimečně i druhý stupeň povodňové aktivity. „Prozatím předpokládáme vzestupy zejména na menších tocích,“ uvedli hydrologové ČHMÚ.

Od ledna přitom sněhu jen přibývalo. Podle odhadů leží nyní v Česku něco přes pět miliard krychlových metrů sněhu, což je v přepočtu skoro 64 litrů vody na metr čtvereční. Taje hlavně v nadmořských výškách do 500 metrů, největší úbytky hlásí Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský kraj. Například na Labské boudě nebo na Velkém Javoru na Šumavě ale stále leží kolem 130 centimetrů sněhové pokrývky.

Odtávání bude i nadále pokračovat, teploty budou klesat pod bod mrazu už jen v noci. Nejvyšší denní teploty se pak budou pohybovat mezi pěti až osmi stupni Celsia, s výjimkou čtvrtka hlásí meteorologové vydatný déšť, o víkendu také silnější vítr. Srážky by ale neměly způsobit dramatické rozvodnění řek. Předpovědi ale budou hydrometeorologové dále zpřesňovat podle vývoje počasí.