Nákup Pandurů prověří speciální policejní tým

Praha - Policejní prezident Oldřich Martinů rozhodl o zřízení zvláštního vyšetřovacího týmu, který se bude zabývat možnou korupcí při nákupu obrněných transportérů Pandur od firmy Steyr pro českou armádu. Martinů tak reaguje na včerejší apel premiéra Jana Fischera, který jej a nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou vyzval, aby vyšetření kauzy pro ně bylo prioritou. Podle Martinů by první výsledky mohly být k dispozici na konci března.

Zřízením týmu Martinů pověřil svého náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování Viktora Čecha. V čele skupiny působící v rámci Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality bude stát přímo ředitel útvaru Libor Vrba. Posílen bude policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, uvedl mluvčí policejního prezídia Jiří Vokuš.

Martinů rozhodl o zřízení týmu na základě konzultací s nejvyšší státní zástupkyní za přítomnosti premiéra a ministra vnitra Martina Peciny. Tým bude mít za úkol v návaznosti na výsledky předchozího vyšetřování prověřit nové informace, které se v souvislosti s nákupem pandurů objevily v novinách a mohly by ukazovat na korupční jednání.

Armáda nakoupila bez tendrů techniku za osm miliard

Armáda podle zjištění Hospodářských novin nakoupila za poslední čtyři roky bez výběrového řízení zbraně, auta a letadla za osm miliard korun. Zároveň zjistily, že společnost MPI Group, kterou vlastní přítel ministra obrany Martina Bartáka, dodala armádě zbraně a munici za téměř miliardu korun. V letech 2007 a 2008 armáda pořídila bez výběrových řízení techniku za šest miliard korun. Bez tendru vybrala i dodavatele lehkých obrněných aut Iveco a Dingo za 4,75 miliardy korun.

Nákupy zbraní od zahraničních výrobců armádě od roku 2006 několikrát zprostředkovala firma MPI Group, kterou vlastní Michal Smrž, známý ministra Bartáka. Firma armádě dodala loni na podzim dvě izraelská bezpilotní letadla Skylark za 50 milionů korun, předloni zase 15 německých vozů Dingo za půl miliardy. Většinu obchodů uzavřela s armádou až po nástupu Bartáka na ministerstvo. Přesnou sumu, kterou Smržova společnost na obchodu vydělala, resort ani firma nezveřejnily, píšou HN.

Obrněnec Dingo 2
Zdroj: ČT24