Bránil se zlodějům, dostal podmínku

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes pravomocně potrestal Karla Baštu třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. Loni v březnu použil zbraň proti skupince mladých lidí, z nichž se část vloupala do jeho sběrny surovin v Ivančicích na Brněnsku. Mladou ženu výstřel z brokovnice připravil o zrak.

Krajský soud v Brně v prosinci Baštovi za pokus o vraždu uložil šestileté vězení. Proti rozsudku se ale odvolal obžalovaný i státní zástupce. Soud dnes čin překvalifikoval na zabití a poškozování cizí věci.

Bašta, který je myslivec, se chystal na procházku revírem, když jej bezpečnostní systém upozornil, že se do výkupny někdo vloupal. Když dorazil do areálu kovošrotu, na auto zlodějů dvakrát vystřelil.

První střela zranila jednoho z mladíků na noze. Druhý výstřel podle Bašty z brokovnice vyšel náhodou, když myslivec uklouzl na blátě. Broky prošly skleněnou výplní zadních dveří auta a dívku zasáhly do obličeje. Přišla o pravé oko, vidění levého se jí zhoršilo natolik, že téměř nevidí, a podle lékařů ji čeká slepota. Zraněná žena tvrdila, že s krádeží neměla nic společného. V autě údajně čekala na své kamarády a o tom, co dělají, prý mnoho nevěděla.