Premiér plánuje schůzku s předsedy stran kvůli obstrukcím

Praha - Stihnou poslanci do květnových voleb ještě schválit nějaký zákon, nebo budou všechny schůze provázet stejné obstrukce jako tu únorovou? Jasněji by mělo být po schůzce premiéra Jana Fischera s lídry parlamentních stran. Ta by se podle zjištění ČT měla konat v úterý 23. února, tedy den před mimořádnou schůzí sněmovny svolané sociální demokracií, na které se má znovu jednat o dorovnání mateřské na loňskou úroveň.

Premiér Fischer bude s předsedy stran zastoupených ve sněmovně hledat ty zákony, o kterých by bylo možné jednat bez obstrukcí. Sám ale tvrdí, že konečná dohoda bude stejně jen v rukou politiků. Podle Bohuslava Sobotky je smyslem schůzky najít priority, které lze vyjmout z obstrukce.

Sněmovna není schopna jednat

Čekají sněmovnu další obstrukce? (zdroj: ČT24)

V nynější sestavě je dolní komora prakticky zablokovaná. ODS nechce nechat hlasovat o zákonech, které podle ní zvyšují schodek státního rozpočtu a jsou jen předvolebními dárky. Podobně to vidí i poslanci TOP 09. Levice i přes to boj o vyšší mateřskou, vyplacení mimořádných důchodů nebo zrušení zdravotnických poplatků nevzdává.

Předseda občanských demokratů Mirek Topolánek si myslí, že poslanci by již nic projednávat neměli. „Čas mi dává za pravdu,“ řekl. Sociální demokracie naopak prohlašuje, že ODS svým rozhodnutím blokovat sněmovnu vyhlásila čtyřměsíční placené prázdniny. Pokud schůzka u premiéra dokáže prolomit nebo alespoň povolit sněmovní ledy, ukáže následující den, kdy se dolní komora mimořádně sejde na přání sociální demokracie.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24