Za vraždu nepohodlného příbuzného padly dva vysoké tresty

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes potrestal vraždu nepohodlného svědka. Antonín Klysák dostal za vraždu svého příbuzného souhrnný trest 13,5 roku, Antonín Wertheim z Rokycanska výjimečný souhrnný trest 18 let. Oba čtyřiadvacetiletí obžalovaní připravili příbuzného před časem o rodinný dům. Zavražděný na ně proto podal trestní oznámení, stihl ale promluvit jen v přípravném řízení. V době, kdy měl svědčit před soudem prvního stupně, byl už mrtvý.

Obžalovaní podle spisu donutili čtyřicetiletého příbuzného usednout do auta, sníst uklidňující léky a vezli ho do Kařezu na Rokycansku, kde bydlel Klysák s Wertheimovou sestrou. Podle státní zástupkyně mu kolem krku obtočili autolano, uškrtili ho a zakopali do jámy připravené na septik. Tělo policisté našli po roce. Vražda se stala 15. března 2008.

Klysák se k vraždě přiznal. Zásadně se ale lišily jeho výpovědi. V první popsal, jak skutek spáchal spolu s Wertheimem. Později vzal čin jen na sebe. Před pár dny předstoupil s novou a nečekanou verzí, že u vraždy byl kromě Wertheima přítomen i Wertheimův otec.

Oba muži už byli dříve odsouzeni za vydírání a loupež

Zavražděný měl proti oběma mužům vypovídat. Před časem totiž zdědil dům. Wertheim s Klysákem ho ale unesli a donutili podepsat nevýhodnou smlouvu na jeho prodej. Muž proto podal na oba muže trestní oznámení, stihl ale promluvit jen v přípravném řízení. V době, kdy měl svědčit před soudem prvního stupně, byl už mrtvý. Za vydírání, zbavení osobní svobody a loupež dostal loni v září u Vrchního soudu Klysák 5,5 roku vězení, Wertheim osm let.