OVM Speciál v Karlových Varech: Korupce a zaměstnanost

Karlovy Vary – Předvolební seriál Otázek Václava Moravce Speciál dnes začal v Karlových Varech, metropoli na počet obyvatel nejmenšího kraje České republiky. V diskusi se představila se na něm pětice lídrů politických stran, které by se podle dvou nezávislých předvolebních průzkumů voličských preferencí v kraji dostaly nad pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny - ODS, ČSSD, KSČM, TOP09 a Věci veřejné (VV). Naopak pod touto hranicí skončily překvapivě zelení i lidovci. Během hodiny a půl se lídři stran soustředili zejména na otázky korupce, zadávání stavebních a veřejných zakázek, zaměstnanosti a sociální oblasti.

Jedním z nejpalčivějších problémů, který karlovarští pociťují, je množství korupce a s tím spojená nekontrolovatelná výstavba, která mění tvář města i jeho okolí. To je možné díky silnému vlivu zahraničních investorů, ať už ze západních zemí nebo z Ruska, a jejich nadstandardním stykům s komunálními politiky. Nejznámějším takovým příkladem je tzv. karlovarská losovačka, během které se losovaly poslední lístečky se jmény firem z osudí každý více než půl minuty.

Lídr sociálních demokratů poslanec Jaroslav Fiala by situaci řešil některým ze zákonů, které už delší dobu leží ve sněmovně – záoknem o lobbingu, zavedením korunního svědka či protikorupčního agenta. Doposud však v této oblasti ČSSD mnoho neprosazovala. Naopak Josef Malý (TOP09) a Josef Sadovský (VV) navrhují změnu zákona o veřejných zakázkách. „Ze 600 miliard, které se každý rok točí ve veřejných zakázkách, se podle Transparency International 30 procent ztratí, a to kvůli korupci a předražení zakázek,“ uvedl Sadovský. Podobné případy jako losovačka se podle Malého nedějí pouze na Karlovarsku, ale v celé zemi, a připomněl pražskou Opencard.

Lídr KSČM Pavel Hojda narozdíl od svých protivníků mnoho bílých míst, které by v zákoně mohly dávat prostor korupci, nevidí. Poslanec a karlovarský lídr za ODS Miloš Patera by zase místo změny samotného zákona, který je podle něj dobrý, raději důsledněji kontroloval průběh jednotlivých zakázek: „V drtivé většině případů se jedná o selhání jednotlivce.“ Na konci diskuse se však všech pět politiků shodlo na prosazení podmínky, že by bylo vhodné, aby společnost, která vyhraje veřejnou zakázku, ve smlouvě souhlasila s tím, že bude tato smlouva zveřejněna do třiceti dnů na internetu.

Karlovarský kraj nemá v parlamentu silný hlas

Podle současného volebního systému je důležité, kolik voličů přijde v každém kraji k volebním urnám. Na Karlovarsku byla účast velmi nízká, a tak kraj zastupuje v Parlamentu jen pět zástupců. Tento fakt dává malé šance menším stranám, které musí získat až 15 procent hlasů, aby na mandát dosáhly. V minulých volbách například na Karlovarsku s přehledem překročili 5procentní kvótu zelení, avšak pro jejich zástupce již mandát nezbyl. Poslanecké křeslo navíc mohou karlovarští získat tehdy, půjde-li jich hlasovat o 10 tisíc více.

Václav Moravec se bude ptát ve všech krajích až do květnových voleb. Karlovy Vary byly první, příští středu se s celým týmem vydává do Kongresového centra v Liberci. Svoji pouť po republice zakončí v Praze duelem lídrů dvou nejsilnějších stran. Vše o volbách najdete v rubrice Parlamentní volby nebo na speciálních stránkách volby.ct24.cz.