Těžkooděnci vytlačili od soudu příznivce DS, jeden zadržený

Brno - Zhruba 20 těžkooděnců přimělo k odchodu od budovy Nejvyššího správního soudu asi 30 příznivců Dělnické strany (DS) včetně jejího předsedy Tomáše Vandase. Policie radikály třikrát vyzvala, aby se rozešli, ale neuposlechli. Prostor opustili až po strkanici. Později policie zadržela jednoho člověka. Soud dnes stranu zrušil.

Celá skupina na pokyn Vandase od soudu odešla směrem do centra Brna. Doprovodila ho k policejnímu výslechu, kde má objasnit některé akce DS. Během cesty byl zadržen jeden člověk, a to patrně proto, že neuposlechl výzvu policie.

Před Nejvyšším správním soudem se už před 10:00, kdy soudní jednání začalo, sešlo asi 30 příznivců strany. V okolních ulicích od rána stály policejní vozy, v nichž byli připraveni policisté k případnému zákroku. Radikálové si donesli vlajky a transparenty. Jeden z mladíků chtěl hned dopoledne rozvinout prapor se symbolem DS, policie mu to neumožnila.

No comment - Zásah proti příznivcům Dělnické strany (zdroj: ČT24)

Soudci našli v programu, idejích a symbolech DS xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, ideologii Adolfa Hitlera. V historii samostatné ČR to je poprvé, kdy soud rozpustil některou z politických stran kvůli její politické činnosti.

Vydáno pod