Soud uložil expolicistovi za zastřelení muže podmínku

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes uložil bývalému policistovi Jiřímu Jungmanovi za zastřelení muže podmíněný trest dva roky vězení s odkladem na pět let. Událost se stala v květnu 2008 v Trutnově. Jungman před soudem vypověděl, že se střelbou bránil brutálnímu útoku. Soud uznal, že policista střílel ve zmatku a ze strachu. Trest se ale nelíbí příbuzným oběti, ani státní zástupkyni, která se odvolala. Jungman navíc musí zaplatit příbuzným odškodné jeden milion a šest set tisíc korun.

Uvedl, že se cestou z restaurace, kde pil s kolegy, zastavil u plotu a mluvil na psa. Po chvíli prý vyběhl z brány muž, který ho napadl ranami pěstí. „Nevěděl jsem kudy kam, polykal jsem vlastní krev a křičel jsem na něj, ať mě nechá. Na můj obličej stále padaly další rány, proto jsem vystřelil,“ řekl bývalý policista. Jungman, který pracoval čtyři roky u trutnovských strážníků a poté stejnou dobu u policie, tvrdí, že zbraň použil ve chvíli, kdy již neviděl ze situace jiné východisko.

Družka zastřeleného muže uvedla, že Jungman psa provokoval a muž šel psa uklidnit. Potom se mezi nimi odehrála krátká potyčka, která skončila střelbou. Podle obžaloby Jungman na muže vystřelil dvakrát, jedna rána zasáhla muže do nohy, další do hrudníku. Třetím výstřelem zastřelil jeho psa a následně zavolal policii a lékaře.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)