Očkování proti encefalitidě? Teď je nejvhodnější doba

Praha - Nejpříznivější období pro očkování proti klíšťové encefalitidě je právě nyní, v chladných zimních měsících. Podle klasického očkovacího schématu se druhá dávka podává za 1 - 3 měsíce, přičemž ochrany je dosaženo už přibližně po 2 týdnech. Lidé jsou tak již na začátku jara v přírodě chráněni. Třetí dávka se aplikuje o 5 až 12 měsíců později. K přeočkování by mělo dojít poprvé po třech letech. Cena jedné dávky vakcíny se pohybuje kolem 500 Kč. Počet lidí nemocných s klíšťovou encefalitidou byl loni podle statistik druhý největší za posledních 25 let. Pouze dva lidé ovšem na zákeřný virus zemřeli.

Loni onemocnělo podle Bohumíra Kříže ze Státního zdravotního ústavu 816 lidí, více lidí se nakazilo jen v roce 2006 - to bylo přes 1000 lidí. Encefalitida je akutní virové onemocnění postihující nervovou tkáň. Od devadesátých let každoročně přibývá nemocných. Klíšťata se stěhují i do vyšších nadmořských výšek kolem 1000 metrů a zároveň se vyskytují více i mimo letní měsíce. 

Více jsou nákazou ohroženi muži než ženy, a to zhruba 1,5krát. Nejčastěji nemoc postihne lidi kolem padesátky, senioři jsou však obecně nejohroženější skupinou. Nejvíce lidí onemocní v červenci. Nemoc má dvě fáze. Zprvu se objeví typické chřipkové příznaky jako teplota, bolest svalů, kloubů a hlavy. Asi u deseti procent lidí se s odstupem projeví nejrůznější neurologické příznaky, například ostré bolesti hlavy či závratě. Umírá jedno až dvě procenta nakažených, třikrát častěji muži než ženy, uvedl vakcinolog Roman Prymula.

Imunita po prodělaném onemocnění bývá celoživotní. Na nemoc však není lék, chrání jedině očkování. Potřeba jsou tři dávky, jedna vyjde asi na 600 korun. Ochrana vydrží nejméně tři roky. Očkovat se lze celoročně, ale nejlepší je zajít na první dávku v zimě, doporučil Kříž. Druhá se aplikuje po měsíci, třetí do roka. V Česku se však nechává očkovat jen 16 procent lidí a podle průzkumu 63 procent o očkování vůbec neuvažuje.

Vydáno pod