Do Kosova odletěli vojáci 16. kontingentu

Praha - Do Kosova dnes odletělo 52 vojáků 16. kontingentu české armády. Nahradí svou přítomností vojáky 15. kontingentu, kteří se z Balkánu stahují od ledna. Výměna má být hotova do konce února. Jádro tvoří vojáci 15. ženijní brigády a 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce. V jednotce je přes 400 lidí a další jsou připraveni v Česku v záložní rotě, kterou tvoří olomoučtí ženisté.

Vojáci budou spolupracovat s ostatními aliančními jednotkami, podporovat mise OSN i EU a také spolupracovat s kosovskými institucemi, popsal úkoly 16. kontingentu jeho velitel Martin Kavalír. Kosovo, jež bylo původně jižní provincií Srbska, ale před dvěma roky se osamostatnilo, buduje vlastní bezpečnostní síly a v zemi začíná působit i policejní mise EU nazvaná EULEX. Čeští vojáci v Kosovu působí od roku 1999, kdy mnohonárodní síly KFOR začaly zajišťovat bezpečnost této provincie.

Noví vojáci budou posledním velkým českým útvarem, který bude působit na základně Šajkovac. Od podzimu by se měla velká část aliančních jednotek začít stahovat. Česká účast pak nebude větší než 100 lidí. Je to v souladu se strategií NATO, pro které je prioritou mise v Afghánistánu.