Výkonná rada ODS vyloučila Novotného i Kvapila, ten rezignoval i na starostu

Brno - Vedení ODS došla trpělivost s brněnskou korupční kauzou, výkonná rada proto večer vyloučila oba hříšníky, Aleše Kvapila a Radovana Novotného, ze strany. Kvapil nebude ani na jihomoravské kandidátce pro sněmovní volby. „Šlo o selhání jednotlivců, které nelze přehlížet,“ uvedl na tiskové konferenci předseda ODS Mirek Topolánek. Dodal také, že se oba můžou vrátit, pokud se očistí a trestný čin se jim neprokáže. Výkonná rada ODS Kvapila vyloučila na návrh regionální rady. Tuto možnost jí dávají stanovy, aby v některých případech nemusela čekat na rozhodnutí místního sdružení.

Topolánek v diskuzním pořadu ČT Události, komentáře upozornil, že jde o první korupční případ od loňského kongresu, který umožnil výkonné radě vyloučit člena strany. Předtím bylo totiž vyloučení v rukou místní buňky. „My jsme se dostali do situace, kdy jsme začali mít pochybnosti, zda nominace probíhají na základě demokratické volby. Před volbami jsme měli velmi krátký čas, abychom na základě rozhodnutí loňského kongresu provedli některá opatření a ty jsme provedli docela razantně.“ Strana prý k takto razantnímu kroku sáhla proto, že důkazy nasvědčující korupci se zdají být přesvědčivé a korupční aféra velmi výrazně ohrozila důvěryhodnost strany.

Kvapil poslal z vazby rezignační dopis

Už dopoledne rezignoval Aleš Kvapil na funkci starosty Brna–Žabovřesk i na funkci zastupitele této městské části. Napsal to v dopise, který dnes přišel na žabovřeskou radnici. Starostou této městské části byl od roku 2002. Kvapil si údajně řekl o úplatek firmě, která chtěla v jeho městské části stavět futuristický hotel. Ve vazbě je i bývalý tajemník městské části Brno-střed Radovan Novotný.

O případném odvolání Kvapila z funkce starosty by mělo rozhodovat zastupitelstvo Žabovřesk ve čtvrtek. Sociální demokraté v místním zastupitelstvu ponechají při výběru Kvapilova možného nástupce první tah občanským demokratům. Předseda brněnské ČSSD Jeroným Tejc ale novinářům řekl, že podmínkou, aby koalice ODS a ČSSD v Žabovřeskách mohla dál fungovat, je hloubková kontrola nebo podrobný audit. „Je třeba se zabývat odpovědností jednotlivých úředníků,“ uvedl.

Jako o Kvapilově nástupci se spekulovalo o místostarostovi Jiřím Helánovi (ODS) a vpodvečer také místní organizace občanských demokratů rozhodla, že ho nominuje. Kvapil připomněl, že pokud by se starostou stal, musela by ODS hledat člověka i za něj, protože působí v uvolněné funkci.

Václav Láska z Transparency International ve Studiu ČT24:

„Já bych hledal příčiny v motivaci, proč se vůbec politici dávají na regionální politiku. Nejčastěji jsou důvody dva: Buďto se chtějí nějakým standardním způsobem propracovat na tu vrcholovou úroveň politiky, nebo je tu, myslím si, ten většinový motiv, a to v rámci této činnosti dělat nebo podílet se na byznysu v regionu. A to je špatně…“

V souvislosti s kauzou Kvapil upozornily Lidové noviny na problematický článek ve statutu města Brna. Ten totiž zařazuje starostu jakékoliv městské části automaticky jako účastníka stavebního řízení. Právě komplikované stavební řízení mohlo být tím nástrojem, kterým Kvapil a Novotný tlačili na firmu Sono records, která chtěla v Brně postavit hotel a potřebovala povolení úřadů. Starostové brněnských částí prý o této své pravomoci vědí, ale podle svých slov ji nezneužívají.

Podle informací České televize Aleš Kvapil s vyšetřovateli spolupracuje a vypověděl devět stran protokolu, naopak Radovan Novotný vypovídat odmítá. Přitom je byl právě Novotný, kterého policie zatkla s milionovým úplatkem těsně po jeho předání. Policie prý sledovala oba podezřelé týden před zatčením. Měli se chovat neopatrně až amatérsky a dopustili se řady chyb. Policie tak proti nim může jako důkazy použít odposlechy, nahrávky a hlavně zadržený milion korun.

Vydáno pod