Zelení poskládali kandidátky, Liška se o hlasy utká v Praze

Praha - Republiková rada Strany zelených dnes schválila s konečnou platností kandidátky pro sněmovní volby. V Praze je lídrem stranický předseda Ondřej Liška, na Ústecku poslanec a bývalý předseda Martin Bursík. Širší vedení zelených provedlo rošádu na listinách v západních a ve východních Čechách. Socioložku Jiřinu Šiklovou, která měla vést kandidátku v Karlovarském kraji, přesunulo na první místo v královéhradeckém regionu. Novinářům to oznámil Liška.

Krajští zelení v Moravskoslezském kraji nechali listinu bez lídra. Republiková rada stanovila jedničkou dosavadní 'dvojku', divadelníka a novináře Ladislava Vrchovského. Důvodem pro přesun Šiklové byl podle kuloárových informací předpoklad, že při jejím nasazení v Královéhradeckém kraji by si mohli zelení celorepublikově ve volbách polepšit.

Na rozdíl od jiných stran provedli zelení na kandidátkách oproti listinám sestaveným pro plánované předčasné volby velké změny. Například Liška měl původně kandidovat v Jihomoravském kraji, kde by se utkal s předsedou ODS Mirkem Topolánkem. V Praze bude bojovat s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Brífink SZ o kandidátních listinách (zdroj: ČT24)

Ondřej Liška:

„Za tři týdny se sejde znovu republiková rada Strany zelených, aby schválila definitivní aktualizovanou podobu našeho volebního programu… My máme za sebou proces (tvorby kandidátních listin) snad nejsložitější ze všech politických stran, ale také, myslím, s nejdemokratičtějším postupem.“

Od loňského podzimu zelené opustilo několik nestraníků, kteří měli přilákat voliče. V Olomouckém kraji tak vypadl z čela kandidátky evropský úředník Jan Jařab a v Jihočeském právník Svatomír Mlčoch. Místo Jařaba zelení nasadili předsedu Hnutí Brontosaurus Tomáše Hradila a místo Mlčocha ekologa Aloise Pavlíčka. Preference zelených se pohybují okolo pěti procent a její vstup do sněmovny není jistý. Liška bude pokládat za historický úspěch, pokud Strana zelených do dolní komory vstoupí. Nyní má po odchodu Věry Jakubkové a Olgy Zubové čtyři poslance.