Obstrukce ve sněmovně – buď ustoupí všichni, nebo nikdo

Praha – Sněmovnou hýbou obstrukce. Předseda komunistů Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce připustil, že se obává toho, že jednání sněmovny se dočká obstrukcí i na další řádné schůzi. Tato situace může dokonce znamenat, že se nestihne projednat návrh na snížení dotací na sluneční elektřinu, což by významně prodražilo cenu energie. Odpovědnost za současnou situaci ve sněmovně podle Filipa mají výhradně strany, které sestavily úřednickou vládu, tedy ODS, ČSSD a SZ. Naopak předseda Strany zelených Ondřej Liška v diskusním pořadu Václava Moravce řekl, že doufá, že ODS i ČSSD zanechají předvolební taktiky a shodnou se na minimu bodů, které je potřeba před volbami dohodnout.

„ODS se bojí politické odpovědnosti a toho, co se nyní ve sněmovně projednává,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip a zároveň tvrdil, že právě ODS a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek zadlužili zemi daleko více než levicové vlády. Filip nechce ustoupit od návrhů, které pravici vadí, protože prohloubí schodek rozpočtu. Nicméně pro Filipa je absolutní prioritou cena energie, tudíž návrh na snížení dotací na sluneční elektřinu. Navíc je podle něj nutné vypořádat se s návrhy, které vrátil Senát a prezident, a také s návrhy, které již postoupily do třetího čtení. 

„Buď ustoupí všichni, nebo neustoupí nikdo,“ reagoval Liška, který pevně doufá, že se podaří dosáhnout kompromisu na jednání šéfů stran s premiérem Janem Fischerem. 

Obstrukcemi blokuje jednání pravice, a to kvůli vrácení mateřské na původní výši před přijetím úsporných opatření a kvůli znovuzavedení proplácení prvních tří dnů nemocenské. ODS tvrdí, že levice těmito svými návrhy chce zadlužit stát. ODS k tomu řekla, že chce blokovat předlohy, se kterými nesouhlasí, až do 21. března. Po tomto termínu totiž už zákony nebudou mít šanci projít legislativním kolečkem a po volbách tak spadnou pod stůl.

Názory na obstrukci ve sněmovně

Ondřej Liška: „Obstrukce je vlastně legitimní nástroj na to, jak zabránit projednání něčeho, co jedna strana považuje za škodlivé, na druhou stranu to divadlo může vést ke znechucení obyvatelstva k politice jako takové a k nižší volební účasti.“ 

Vojtěch Filip: „Situace ve sněmovně může vést ještě k většímu odporu k politice nebo se lidé opravdu rozzlobí a konečně rozhodnou. A ti, kteří zatím nerozhodovali, k těm volbám půjdou, protože se jich to tentokrát dotkne.“

Vydáno pod