Ústecký kraj - Zeman versus Paroubek

Ústí nad Labem - Volebního lídra v Ústeckém kraji už má i Strana práv občanů. Bude jím Miloš Zeman, který tak bude soupeřit s Jiřím Paroubkem, Petrem Gandalovičem nebo Martinem Bursíkem. V Ústeckém kraji bude Zeman sázet na to, že i pro řadu levicových voličů je těžko přijatelnou osobou šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Současné vedení sociální demokracie odpuzuje voliče,“ prohlásil Zeman po konferenci své strany v Ústeckém kraji. Za své hlavní téma označil boj s nezaměstnaností.

Strana chce s nezaměstnaností bojovat podporou projektů, které přinesou velké množství pracovních míst, a jedním z nich je i prolomení těžebních limitů. „Uhlí je ještě na 48 let. Prolomením limitů by bylo možné dát práci tisícům lidí,“ řekl novinářům Zeman. Strana chce zrušit usnesení o těžebních limitech, které bylo přijato vládou v roce 1991.

Zeman se s Paroubkem sice nemá příliš v lásce, nicméně nyní jde o mnohem více než jen o vzájemné sympatie, a to o volební matematiku. V Ústí se rozděluje 14 poslaneckých mandátů, patří tak ke středně velkým volebním krajům. Sociální demokraté zde v posledních volbách vyhráli a získali šest křesel. Druhá ODS pět. Velké strany tak hrají o každé procento, protože to pro ně může znamenat další křeslo. Zemanova strana práv občanů se dnes pohybuje na hranici jednoho procenta. Jenže právě toto procento může Paroubkovi chybět.

Oba rivalové se sešli již na začátku 90. let

V roce 1993 Paroubek neúspěšně kandidoval na předsedu strany, ale šéfem ČSSD se stal právě Miloš Zeman. V dalším období byl Paroubek jedním ze Zemanových oponentů a v roce 1996 byl mezi těmi, které ústřední výbor vyzval k odchodu z ČSSD, neboť ji údajně poškodili před volbami.

Příměří mezi oběma politiky nastalo v období před volbami do sněmovny v roce 2006, kdy Zeman podpořil v kampani Paroubka, jenž v té době byl již předsedou strany. Krátce po volbách však už Zeman kritizoval Paroubka za způsob, jakým vedl povolební jednání - vytýkal mu především snahy o vládní dohodu s ODS, která by podle Zemana byla porušením předvolebních slibů. V lednu 2007 pak Zemanův přívrženec Miloš Melčák spolu s dalším poslancem ČSSD Michalem Pohankou umožnili vznik vlády Mirka Topolánka. Podle Paroubka za jejich rozhodnutím stál Zemanův spolupracovník a lobbista Miroslav Šlouf a Zeman za jeho „zákulisní machinace … nesl přinejmenším ideovou zodpovědnost“.

Konflikt mezi Paroubkem a Zemanem kulminoval na jaře 2007 v kauze advokáta Zdeňka Altnera, který požaduje od ČSSD peníze za zastupování v úspěšném sporu o Lidový dům. Smlouvu s Altnerem podepsal Zeman a podle Paroubka byl za kauzu zodpovědný. Zeman v březnu 2007 z ČSSD vystoupil, neboť se údajně dozvěděl, že trestní oznámení, které na něj bylo v této souvislosti podáno, inicioval Paroubek. Ten to popřel a uvedl, že Zemanovým cílem bylo negativně ovlivnit sjezd strany.