Dominik Duka skutečně nahradí Vlka

Praha - Novým pražským arcibiskupem a českým katolickým primasem byl dnes jmenován královéhradecký biskup Dominik Duka. Rozhodnutí Vatikánu dnes sdělilo pražské arcibiskupství. Duka ve funkci nahradí Miloslava Vlka, který rezignoval kvůli svému věku. Vlk si ale i nadále podrží církevní hodnost kardinála. Duka se funkce ujme nejpozději do dvou měsíců. Nového českého primase čeká řada citlivých témat - spory o katedrálu svatého Víta nebo majetkové narovnání státu a církví. Dnešnímu jmenování předcházelo včerejší přijetí vatikánského velvyslance Diega Causera prezidentem Klausem. Ke jmenování Dominika Duky se již vyjádřil i kardinál Vlk na svých webových stránkách.

Duka si pozornost získal také jako schopný diplomat, reformátor církve a nebál se pustit ani do kritiky vlastních řad. „Pokud nechceme být jen automatem na sňatky nebo křty, musíme se stát důvěryhodnými lidmi, za kterými ostatní přicházejí, když cítí bolest a mají trápení,“ tvrdí Duka a dodává: „My musíme najít řeč, jak hovořit o bohu a o člověku ve 21. století v kontextu moderní vědy a vůbec situace, která přišla.“

K možnosti, že by se stal pražským arcibiskupem, se šestašedesátiletý Duka v minulosti vyjadřoval rezervovaně. Dával najevo, že v čele české katolické církve by měl stát spíše někdo mladší, nezatížený životem v totalitní společnosti.

Vlk Dukovi

„Přeji mu věrnost celého Božího lidu, věřících i kněží, plodné navazování nových kontaktů, získávání nových spolupracovníků a radost z úspěšné práce v království Božím pražské arcidiecéze.“


Vyrovnání vztahu církví a státu je pro Duku „životní evergreen“

Dominik Duka se podle svého prvního vyjádření pro novináře chce nejdříve seznámit s prací svého předchůdce. Například na otázky majetkového vyrovnání vztahu církví a státu je podle něj brzy. Podotkl však, že je toto téma jeho „životní evergreen“. „Do jisté míry se to dotýká nevyřešených bodů, které musí řešit zejména vláda České republiky a český stát. Ta nevyřešená situace blokuje rozvoj obcí, měst a krajů. Chceme takovou dohodu, která by byla ku prospěchu celé společnosti, a tím pádem ku prospěchu církví a náboženských společností,“ uvedl Duka, který doufá, že napomůže k mezinárodní smlouvě České republiky a Vatikánu i k nedořešenému vlastnictví katedrály svatého Víta. Nicméně podotkl, že je jen jednou z mnoha osob, která se na těchto otázkách podílí.

Dominik Duka

„I já jsem člověk, řekl bych, úřadu fakticky jaksi přechodný, protože církev má v této zemi víc než tisíciletou tradici a věřím tomu, že mnohé z těch otázek 21. století budou řešit biskupové, kteří nás vystřídají. Čili pro mě je to spíš jako připravovat také i cestu novému nástupci.“

Církev by se podle něj měla obracet na mladší generaci, vést odvážný a otevřený dialog, jak to již potvrdil plenární sněm v roce 2005. Dominik Duka převezme úřad do dvou měsíců.

Miloslav Vlk podal v roce 2007 podle církevních pravidel rezignaci na svůj úřad, protože dovršil 75 let. Papež Benedikt XVI. ale demisi nepřijal a prodloužil arcibiskupovo funkční období o dva roky, které vypršely loni.

Vizitka biskupa Dominika Duky

Narodil se 26. dubna 1943 v Hradci Králové, vlastním jménem je Jaroslav, jméno Dominik přijal po vstupu mezi dominikány. Vysvěcen na kněze byl v roce 1970, o devět let později získal ve Varšavě licenciát teologie. V letech 1981-1982 byl za svou činnost komunistickým režimem vězněn. V červnu 1998 byl jmenován sídelním biskupem královéhradecké diecéze, od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce i litoměřickou diecézi. Duka je označován za nejschopnějšího diplomata mezi českými biskupy, politicky má blíže k ODS a také prezidentovi Václavu Klausovi, podle deníku Právo v roce 2008 mezi lidoveckými poslanci prosazoval jeho znovuzvolení prezidentem. Od ledna 2000 byl členem pracovní skupiny pro jednání mezi českým státem a Vatikánem, která připravila mezinárodní dohodu o postavení katolické církve, kterou ale poslanci odmítli. V roce 2001 převzal medaili Za zásluhy, o dva roky později pak také Záslužný kříž II. stupně.