Česká pomoc Haiti: 86 milionů, lékaři i nemocnice

Praha/Port-au-Prince - Na pomoc Haiti se v Česku dosud vybralo téměř 86 milionů korun, hlavně skrze české humanitární organizace: Člověk v tísni, ADRA, Arcidiecézní charita Olomouc a Charita ČR. „Úplně v prvních dnech jsme nakupovali stany, výživu pro děti. V současné chvíli rozvážíme vodu do kempů v Port-au-Prince,“ informuje Jan Mrkvička z Člověka v tísni. „Jednalo se o nákup potravin v oblasti Carrefouru, to je část města Port-au-Prince,“ doplňuje za organizaci ADRA její ředitel Jan Bárta.

V současnosti nevládní organizace hodlají investovat do dlouhodobých projektů. Kromě haitské metropole se Češi zaměřili hlavně na města Leogane a Petit-Goave. „Chceme se zabývat jak obnovou školství a psychosociální pomocí, tak a to především, obnovou živností pro lidi, kteří přišli o všechno,“ říká Jan Mrkvička. Mobilní nemocnici hodlá vypravit liberecká organizace Hand for Help.

„V dlouhodobé perspektivě se budeme zaměřovat na podporu zdrojů obživy, to znamená drobné podnikání, zemědělství a služby,“ popisuje strukturu pomoci Oldřich Pospíšil z Charity ČR.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Lidé v Česku tradičně poslali na pomoc Haiti relativně velké množství peněz, v poměru více než například v Polsku nebo Maďarsku.

Dvaceti miliony korun se Haiti rozhodla pomoci také české vláda, z toho pět milionů dostal UNICEF. Z ostrova se nyní vrátili čeští diplomaté, kteří určovali, kam zbylých 15 milionů poslat. „Uvažovali jsme buď o nějaké nemocnici, nebo škole,“ uvedl Vít Korselt z ministerstva zahraničí. Praha plánuje poskytnout 32 milionů, finančně přispějí i další města a kraje.

Lékaři bez hranic ošetřili více než 18 tisíc pacientů

Organizace Lékaři bez hranic posílá v těchto dnech na Haiti dalších šest lidí z Česka a Slovenska. Do oblasti zamíří chirurg, zdravotní sestra, dva logistici, odbornice na vodu a sanitární zařízení a administrátorka. „I měsíc po zemětřesení pokračují Lékaři bez hranic v poskytování zdravotnické pomoci na Haiti. Potřeby se nicméně stále vyvíjejí, největší prioritou se stává poskytování pooperační péče a zlepšení životních podmínek obyvatel,“ uvedla Lucia Ďuricová z uvedené organizace.

Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic působí nyní podle Ďuricové ve více než 20 lokalitách v Port-au-Prince a městech Leogane a Jacmel, kde otevřeli deset operačních sálů pro velké a pět pro menší chirurgické zákroky. Za poslední měsíc ošetřili Lékaři bez hranic více než 18 tisíc pacientů a provedli více než 2000 operací. Pro tuto organizaci nyní na Haiti pracuje více než 1800 lidí, včetně 1450 Haiťanů.

Zemětřesení na Haiti

Haiti zasáhlo 12. ledna zemětřesení o síle sedmého stupně Richterovy škály. Hlavní město Port-au-Prince a jeho okolí leží v troskách. Počet lidí, kteří přišli o život, už dosahuje 230 tisíc, přičemž do hromadných hrobů bylo pohřbeno již 170 tisíc lidí. Nějak postižena byla třetina z devíti milionů obyvatel, bez střechy nad hlavou zůstaly dva miliony Haiťanů. Mrtvé či pohřešované hlásí přes 20 zemí, zemřela i řada diplomatů OSN včetně šéfa mise na Haiti Hediho Annabiho.

Peníze vybrané na pomoc Haiti ke 12. 2. 2010
Zdroj: ČT24