V polovině týdne čekejte další příděl sněhu

Praha – Podle předpovědi meteorologů se v nejbližších dnech dočkáme dalších sněhových přeháněk doprovázených teplotami pod bodem mrazu. Do pátku by mohlo napadnout až 40 centimetrů nového sněhu. Ve středu má napadnout do šesti centimetrů, ve čtvrtek dva až 15 centimetrů, v průběhu posledního pracovního dne dokonce až 20 centimetrů. Podle meteorologů bude mráz i nadále přetrvávat, hrozí také náledí a zmrazky. V noci na úterý mohou teploty poklesnout až k minus 15 stupňům Celsia, přes den pak vyšplhají na minus tři. Příliv studeného vzduchu od východu způsobuje tlaková níže. Ochlazení je v Česku znát už od neděle, například na Lysé hoře naměřili minus 15 stupňů.

„Do úterý bude slabé sněžení spíše jen ojedinělým jevem, ve středu už bude sněžit místy a může spadnout nula až šest centimetrů,“ uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve čtvrtek pak Česko zasype sníh, přibude až 15 centimetrů bílé pokrývky. Na většině území přitom už nyní leží mezi 20 a 30 centimetry sněhu, na horách pak od půl metru do 130 centimetrů. Pražská Libuš hlásí 17 centimetrů.

Sněhová nadílka se pravděpodobně udrží, tento týden by podle předpovědi neměly teploty překročit bod mrazu. Přes den se sice rtuť teploměru může vyšplhat k až minus třem stupňům, v noci by však mělo být mezi minus šesti až minus deseti stupni. Třeba v noci na úterý ale hlásí meteorologové minus osm až minus 12, při zmenšené oblačnosti až minus 19 stupňů Celsia.

Příliv studeného vzduchu od východu způsobuje tlaková níže. Ochlazení je v Česku znát už od neděle, například na Lysé hoře naměřili minus 15 stupňů. Dnes ráno pak bylo nejchladněji na Horské Kvildě, minus 23,6 stupně.

foťák, vysoká kvalita
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová