Vzácná mláďata takina čínského se poprvé ukáží veřejnosti

Liberec – Mláďata takina čínského, která se narodila v liberecké zoo koncem ledna, se poprvé ukáží veřejnosti. Stádo vzácných zvířat se v letošním roce rozrostlo už o tři nové kousky, všichni jsou to samci. Liberec chová sudokopytníky od roku 2002 jako jediná zoologická zahrada mimo Čínu a Japonsko. Zapojila se tak do programu na záchranu druhu, který je na seznamu velmi ohrožených zvířat.

Zatím poslední letošní mládě se v ZOO Liberec narodilo 30. ledna. Jeho matkou je samice Bára, otcem všech tří mláďat je samec Adam. Předchozí dva potomky přivedly také koncem ledna na svět samice Eva a Cadence. Všechna mláďata jsou v pořádku, matky se o ně podle zoo pečlivě starají. 

Jména všech tří mláďat vybere veřejnost. Výjimkou byl pouze rok 2009, kdy jméno Dorotka navrhl ženský reprezentační tým v běhu na lyžích. Volba probíhá především na profilu zoo na sociální síti Facebook. Zoo už tradičně uděluje jména podle písmen v abecedě, letos je na řadě F, H a I. Ze všech došlých návrhů vybere speciální komise tři nejlepší. Autoři vítězných jmen budou pozváni na jarní křtiny a mimo jiné získají i celoroční vstupenku do zoo. Soutěž bude probíhat do konce února.