Fischer chce s odbory jednat o stávce kvůli zdanění benefitů

Praha - Premiér Jan Fischer se chce sejít s odboráři, kterým vadí nová pravidla pro zdaňování benefitů daní z přidané hodnoty. Cílem je podle něj vyjasnění vzájemných stanovisek. O dalším postupu chce Fischer jednat také s ministrem financí Eduardem Janotou, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Proti případným změnám kolem benefitů se zatím staví hlavně odbory z dopravy. V pátek nevyloučily, že kdykoli po 22. únoru může dopravu a řadu dalších odvětví českého hospodářství postihnout kvůli zdanění benefitů stávka. Premiér chce odbory přesvědčit, aby nakonec ke stávce nesáhly.

Podle Fischera spočívá potíž novely zákona o DPH v tom, že se někteří zaměstnavatelé se změnou nebudou umět vyrovnat a odboráři se obávají, že tyto firmy zaměstnanecké benefity omezí nebo ukončí. „Je to věc zákona, případné jeho změny,“ uvedl Fischer. „Všichni, kteří v tom procesu běželi, tento fakt v podstatě v technokratické novele přehlédli,“ míní premiér. Jedinou možností, jak tuto situaci zvrátit, je podle Fischera vrátit zákon do sněmovny k opětovnému posouzení. 

Jednání s premiérem Fischerem se nebrání ani odboráři: „My samozřejmě vítáme jakoukoliv výzvu k jednání, které bude mít smysl, které bude mít výsledky, a s panem premiérem předpokládám mít bude,“ uvedl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík. S odbory souhlasí i zaměstnavatelé a změně se nebrání ani ministerstvo financí, i když to znamená nižší příjmy do státní pokladny. Vše tak mají v rukou poslanci, kteří musí přijmout novelu zákona o DPH. Tu už má připravenou ČSSD, jenže není jisté, zda současná sněmovna případnou novelu stihne projednat a schválit.   

Reportáž Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Novela zákona o DPH platí od 1. ledna; základem daně u poskytovaných benefitů je podle normy běžná cena na trhu, a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Například na režijní jízdence Českých drah jde o skok z 25 na 2 200 korun. Jde o implementaci evropské směrnice, ta je ale pro každý stát dobrovolná, jak několikrát upozorňovalo ministerstvo financí.   

V pátek několik odborových organizací po společném jednání oznámilo, že případná stávka by mohla postihnout řadu odvětví českého hospodářství. Protest by podle nich mohlo odvrátit pouze vyškrtnutí sporného ustanovení ze zákona. „Je nyní na rozhodnutí členů Parlamentu, jak se k tomu postaví a zda bude zachován sociální smír,“ uvedl šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajblík. Danění benefitů podle novely zákona označil za útok na postavení odborů v České republice, který zásadně ovlivní průběh a výsledky kolektivních jednání ve všech odvětvích.

Zaměstnanec Českých drah
Zdroj: ČT24