ODS se prý chce před volbami zbavit kontroverzního Jančíka

Praha – Občanští demokraté se podle Hospodářských novin (HN) snaží zbavit kontroverzního a neoblíbeného starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Klesající preference před jarními parlamentními volbami, které prezident Václav Klaus vyhlásil na 28. a 29. května, by tak mohly mít první politickou oběť, i když sám Jančík ve sněmovních volbách nekandiduje. Expremiér Mirek Topolánek se na Jančíka zlobí, že podle průzkumů připravil stranu o čtyři procenta. Starosta Prahy 5 se na podzim stal místopředsedou pražské ODS, už na březnovém regionálním sněmu se ale zřejmě bude hlasovat o jeho odvolání z tohoto postu. Pražský primátor a šéf pražské ODS Pavel Bém ale takové spekulace popřel.

Jančík se do vedení pražské ODS dostal s pomocí primátora Pavla Béma. Preference ODS v metropoli v současnosti klesly na historické minimum. Pokud chce Bém jako jeden z lídrů sněmovní kandidátky v Praze uspět, neoblíbený starosta by ho mohl stát voličské hlasy. Podle HN jsou jádrem protijančíkovské akce především oblastní organizace ODS, které kritizují Pavla Béma. „Pokládám za nezbytné, abychom měli v Praze šanci uspět, provést očistu strany od lidí, kterým občané nevěří, se kterými mají naši voliči problém, a bohužel kolega Jančík patří k takovým,“ uvedl ve Studiu ČT24 poslanec a člen pražské ODS Marek Benda.

Podle Bendy by měl Jančík zvážit sám svoje další setrvání ve funkci místopředsedy. Pokud to neudělá, s největší pravděpodobností to bude právě Benda, který na regionálním sněmu bude iniciovat hlasování o této věci. Benda také uvedl, že odvoláním Jančíka „by to končit nemělo“ a že je nutné stranu očistit, protože se od ní odvracejí voliči.

Studio ČT24 - rozhovor s Markem Bendou (zdroj: ČT24)

Prezident Václav Klaus dnes vyhlásil termín voleb do poslanecké sněmovny. Ty se odehrají v pátek 28. a v sobotu 29. května, což je nejzazší možný termín, který mu dovoluje ústava. Klaus to mimo jiné odůvodnil tím, že nechtěl krátit poslancům jejich funkční období. „Myslím, že ten termín není moc šťastný, protože se prodlužuje agónie sněmovny, sněmovna nerozhoduje, nejedná, nevím, proč prezident zvolil až poslední možný termín,“ komentoval to Benda.

Bém: Jančík sice není populární, ale je nejúspěšnějším starostou

Bém ale dnes popřel, že by se ODS chtěla Jančíka zbavit. „Pana Jančíka respektuji. Před měsícem získal na sněmu největší počet hlasů,“ řekl v pořadu televize Prima. Je podle svých slov přesvědčen, že Jančík sice není mediálně populární, ale je nejúspěšnějším pražským starostou: „Která z městských částí prošla za poslední roky největší změnou? Praha 5. Respektuji, jaké mám místopředsedy.“ Primátor rovněž vyloučil, že by se měla měnit pražská kandidátka ODS pro sněmovní volby: „Primárky jsou uzavřené. Vylučuji předvolby.“ 

ČT24 se pokusila získat vyjádření i samotného starosty Jančíka, bohužel se s ním ale nepodařilo spojit.

Primátor Prahy Pavel Bém
Zdroj: ČT24
Vydáno pod