Reedová chce být primátorka Prahy za Věci veřejné

Praha - Bývalá předsedkyně SNK ED Markéta Reedová povede pražskou kandidátku Věcí veřejných do podzimních komunálních voleb. Její ambicí je stát se primátorkou hlavního města a ve funkci tak vystřídat stávajícího premiéra Pavla Béma (ODS). Reedová dnes oficiálně vyplnila přihlášku do Věcí veřejných, členkou se stane po uplynutí měsíční čekací lhůty.

„Chci změnit způsob, jakým je Praha řízena,“ řekla dnes Reedová novinářům. SNK ED opustila v pondělí. Kolegům ze strany však svůj záměr oznámila již v polovině ledna a ze strany podle svých slov odchází v dobrém. „Vedení strany jsem převzala v době, kdy byla v krizi. Pomohla jsem ji pozvednout a nyní věřím v další dobrou spolupráci s Evropskými demokraty,“ uvedla Reedová.

Bývalá předsedkyně SNK ED byla členkou rady hlavního města do prosince, kdy rezignovala. Důvodem podle ní bylo, že se jí kvůli odporu dominantní ODS nepodařilo prosadit protikorupční strategii. Na pražském magistrátu upozorňovala na některé problémy při zadávání veřejných zakázek, podle ní se tyto nedostatky projevily i v kritizovaném projektu Opencard. S úplatky a byrokracií by ráda bojovala, pokud se jí podaří získat primátorský post, řekla dnes novinářům.

Spolu s Reedovou míří do VV i další spolustraníci. „Přijali naši nabídku směřovanou všem osobnostem Evropských demokratů, aby kandidovaly za naši stranu,“ řekl dnes předseda Věcí veřejných Radek John. Podle něj není ke kandidatuře za jeho stranu nutné do ní přestoupit, stačí pozastavit členství.

Věci veřejné jsou podle průzkumu společnosti STEM/MARK čtvrtou nejsilnější stranou v Praze. Svůj hlas by jim dalo 14,6 procenta obyvatel hlavního města. Průzkumy do Poslanecké sněmovny přisuzují Věcem veřejným okolo čtyř procent hlasů.