Jeho otec zabíjel Židy. On se stal pastorem a podporuje Izrael

Praha – Vyrůstal v rodině, která nenáviděla Židy. Jeho otec byl nacista a masový vrah. Ale Rakušan Werner Oder označil svého otce za zločince, odstěhoval se do Anglie a stal se křesťanským pastorem podporujícím Izrael. Nyní je na týden v Česku a poskytl také rozhovor ČT. „Když jsem našel Boha, bylo to zvláštní. V nacistické rodině totiž Bůh není. Cokoliv, co souviselo s Bohem, bylo protizákonné,“ vzpomíná.

V patnácti letech prodělal mladý Werner hlubokou vnitřní krizi a obrat k víře. „Má matka byla velice proti tomu, co jsem nalezl, protože jsem se vrátil domů a řekl, že Ježíš Kristus je můj spasitel a také spasitel Židů. Říkal jsem: 'Mám za to, že jste pronásledovali Židy, proč jste to dělali?' A když jsem se takhle ptal, tak mi začalo peklo.“

„V Rakousku panovala tichá konspirace,“ zdůrazňuje Werner Oder. "Ptal jsem se, kde můj otec byl a co dělal. Ale nikdo mi nic neřekl. Čím více jsem se ptal, tím méně odpovědí jsem dostával. Tak rostla má zvědavost. Sám jsem se začal zabývat výzkumem, soustředil se na různé archivy, kontaktoval jsem centrum Simona Wiesenthala. Byl to složitý příběh, který jsem rozkrýval."

Rozhovor s Wernerem Oderem (zdroj: ČT24)

Otec používal Židy jako terče pro cvičení v zabíjení

Otec Wernera Odera byl členem jednotek Waffen SS. Prošel výcvikem v koncentračním táboře v Dachau a dále byl vyslán do nacistického školicího střediska v Polsku. "Otec se školil na polsko-ukrajinské hranici v rámci Einsatzgruppen v technikách zabíjení. A potom expandovali do okolních vesnic, kde shromažďovali Židy a používali je jako terče pro cvičení v zabíjení."

Po válce se stal jedním z prvních cílů 'lovce nacistů' Simona Wiesenthala. „Ale když byl v Rakousku zatčen, tak nebyla politická vůle stíhat válečné zločince, protože v Rakousku byli velice často bráni jako hrdinové. To zhoršovali Britové, protože ani oni nechtěli válečné zločince soudit, chtěli je spíše využívat jako zdroje válečných tajemství,“ vysvětluje Werner Oder.

Jeho otec byl nakonec odsouzen k šesti letům nucených prací, nicméně velice brzy se dostal znovu na svobodu. Wiesenthal s tím ovšem nebyl spokojen a snažil se proto o znovuotevření procesu. „Otec měl tak velký strach, že dostal infarkt a zemřel,“ říká Werner Oder, který svému otci dlouho nedokázal jeho strašné činy odpustit. Nakonec ale prý smíření s pomocí boží dosáhl.

Lov na Židy na Ukrajině
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org