Tendr na státní maturity za 300 milionů vyhrála Logica

Praha – Státní maturity bude technologicky zajišťovat společnost Logica CR. Ve výběrovém řízení na 300 milionů korun ji vybralo ministerstvo školství, na příštích pět let tak zajistí digitalizaci a logistiku zkoušek. Třísetmilionového tendru se účastnilo šest firem. Státní maturity by měly poprvé proběhnout v příštím školním roce a podle náměstka ministryně školství Jindřicha Kitzbergera, který byl hostem Studia 6, není důvod je dále odkládat. To potvrdila i ministryně školství Miroslava Kopicová.

Logica má distribuovat počítačové technologie do škol, aby mohly být výsledky rychle sebrány, digitalizovány a centrálně vyhodnoceny. Zakázka se proto týká i dohledového centra, které umožní sledovat průběh maturit v jednotlivých školách.

Další dvě zakázky za 82 milionů budou teprve vypsány. Mají zajistit třeba rozvoz zkušebních testů z řídicího centra do škol. Tyto testy budou do škol ještě převáženy fyzicky, další komunikace mezi školami a centrem už ale bude elektronická. Vítěz tendru proto bude muset zajistit i bezpečné spojení mezi školami a centrem tak, aby logistika maturit nebyla ničím narušena.

Studio 6 s Jindřichem Kitzbergerem (zdroj: ČT24)

Kontext státních maturit:

Státní maturity zavedl školský zákon před pěti lety, ale dosud se jejich uvedení do praxe neustále odkládalo kvůli nepřipravenosti. Od roku 2000 jejich příprava stála celkem 342 milionů korun. Do roku 2011 pak spolkne ještě dalších 285 milionů, provoz bude ročně stát čtvrt miliardy. Maturity měly původně začít v roce 2008, poté letos. Kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti byly ale odloženy až na příští rok. V prvním roce by se jednotných zkoušek mělo zúčastnit přibližně 107 000 studentů z asi 1300 škol.

Maturity jako jedno z témat volebního klání?

V prvním roce státních maturit by měly mít končící ročníky možnost zvolit si v rámci jedné zkoušky z dospělosti dvojí úroveň náročnosti. „V rámci povinných předmětů si mohou zvolit tu nižší úroveň, aby měli jistotu, a v nepovinné oblasti si mohou ze stejného předmětu zvolit vyšší úroveň a vyzkoušet si, jestli na ni mají. To už další rok nebude možné,“ řekl Kitzberger. 

Jednotné maturity kritizuje ČSSD, o možném odkladu zkoušek hovořil nedávno i exministr školství Ondřej Liška (SZ). Sociální demokracie požaduje časově flexibilnější standardizované zkoušky, David Rath navrhuje jejich úplné zastavení. Státní maturity se tak zřejmě stanou součástí předvolebního boje.

Jindřich Kitzberger
Zdroj: ČT24