Disidentský spor: Hradílek se nemusí Hučínovi omluvit

Olomouc – Exministr a bývalý mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek se nemusí omluvit svému někdejšímu kolegovi z řad disentu Vladimíru Hučínovi za pomluvy v tisku. Vrchní soud v Olomouci dnes zamítl žalobu bývalého důstojníka bezpečnostní služby Hučína, který po Hradílkovi požadoval kromě omluvy také půl milionu korun. Už v záři Hučín neuspěl u Krajského soudu v Ostravě, poté se odvolal k vrchnímu soudu, ten však dnes rozhodnutí nižší instance potvrdil.

Tomáš Hradílek zakládal Občanské fórum a volil prvního prezidenta svobodného Československa. Vladimír Hučín zase zachraňoval tajné archivy StB. Bývalý zpravodajec podal na Hradílka žalobu na ochranu osobnosti kvůli článkům v Lidových novinách z července a srpna 2007, ve kterých někdejší mluvčí Charty 77 označil Hučína za gaunera a psychotického teroristu. V textu Hučína spojoval s teroristickými útoky v Přerově v roce 1999. Dnes senát vrchního soudu rozhodl, že Hradílek nic protiprávního nenapsal.

„Ty výroky nejsou charakteru, že by překročovaly meze přístupné kritiky, a jsou vyjádřením demokracie a svobody projevu,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy. Soudní líčení se neobešlo bez silných projevů emocí. Poté, co dal soud za pravdu Hradílkovi i jeho právnímu zástupci Tomáši Sokolovi, desítky Hučínových příznivců vzápětí po vyhlášení rozsudku opustily soudní síň.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Hradílek: "Samozřejmě jsem velmi spokojený. Bez jakéhokoliv zanícení a patosu prohlašuji, že bych raději strávil zbytek života ve vězení, než abych se Hučínovi omluvil."

Hučín: "Pan Hradílek situaci nepodcenil, najal si advokáta, který je zvyklý dělat z těžkých zločinců i archanděly Gabriely. O tom to ale není. Já to dělal zejména proto, abychom otevřeli kauzu 17. listopadu, jací lidé byli v čele tohoto dění."

Hučín byl před lety obviněn a obžalován z několika trestných činů. Byl podezřelý z toho, že v 90. letech, kdy pracoval v BIS, podněcoval levicový extremismus, aby mohl na jeho hrozbu upozornit. Soudy jej osvobodily. Rehabilitován byl i za svou předlistopadovou činnost.

O spolupráci s Hučínem před časem uvažovalo i ministerstvo vnitra. Do týmu bojujícího proti extremismu si jej vybral náměstek ministra vnitra Jiří Komorous. Poté, co však Hučín zveřejnil soukromou adresu ředitele olomoucké expozitury BIS Jana Prince, se o Hučinově jmenování přestalo mluvit.