Vláda hodlá posílit afghánský kontingent

Praha - Vláda dnes schválila zvýšení počtu českých vojáků v alianční misi ISAF v Afghánistánu až o 55 osob. S výcvikem místní afghánské policie má pomáhat nově 15 lidí, čtyři desítky vojáků se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Arthur pak mají pomoci s ostrahou polské základny v provincii Ghazní.

„Po poměrně obšírné rozpravě se vláda shodla na potřebě navrhnout vyslání dalších 55 osob ve zbrani a 15 školitelů policejních sil do Afghánistánu. Vždycky jsme říkali, že to bude do stovky, a do té ještě poměrně dost chybí,“ řekl po jednání vlády novinářům premiér Jan Fischer.

Poslanecká sněmovna pro letošní rok schválila v Afghánistánu nasazení celkem až 535 vojáků, většina z nich působí v Provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar, od ledna v zemi létají tři dopravní vrtulníky české armády. Posilování jednotek alianční mise ISAF v Afghánistánu je součástí strategie USA a Severoatlantické aliance, jak vyřešit nejednoduchou bezpečnostní situaci v zemi. Slovensko například zvýšilo svou přítomnost o 250 vojáků, připomněl ministr obrany.

Ministr obrany Martin Barták:

„Nejedná se o bojové jednotky, pouze výcvik, podpora a ochrana.“

Sociální demokracie zvyšování počtu vojáků v misích odmítá, dnes to zopakoval i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Barták jeho námitky nechtěl komentovat. Uvedl ale, že s plánem seznámil předsedu ODS Mirka Topolánka jehož strana prý navýšení kontingentu plně podporuje. O posílení mise nad stanovený počet by opět musel rozhodnout parlament.

Armáda původně uvažovala o posílení do stovky vojáků a zvažovala i možnost nasazení podzvukových bitevníků L-159A v Afghánistánu. Média spekulovala také o možnosti nasazení tankové čety.