Právo: V kauze Diag Human se objevili další dva žalobci

Praha - Česko může v přezkumné arbitráži, která má rozhodnout o výši odškodnění pro firmu Diag Human Josefa Šťávy, čelit dalším dvěma firmám. A to švýcarské společnosti Towit Machinery a offshorové firmě Dumfries Holdings Limited, která má sídlo ve státu Svatý Vincent a Grenadiny. Ty si dohromady nárokují zhruba čtvrtinu Šťávovy pohledávky. Píše to dnešní Právo s odvoláním na zdroj obeznámený s průběhem arbitráže.

Předseda tříčlenného rozhodčího senátu Petr Kužel si podle listu přizval obě firmy v první polovině ledna nejdříve jako vedlejší a poté jako hlavní účastníky sporu na straně Diag Human.

Právo píše, že Kuželův návrh zatím není účinný. Dosud totiž nemá souhlas dalších dvou rozhodců, jimiž jsou bývalý proděkan plzeňských práv Milan Kindl, kterého vyslal do arbitráže stát, a firmou Diag Human nominovaný švýcarský rozhodce Damiano Della Ca. Kužel je jako rozhodce vázán mlčenlivostí, ke svým krokům v arbitráži se tak nemůže vyjádřit.

Firmám Towit Machinery a Dumfries Holdings se podle deníku s největší pravděpodobností podařilo získat část nároku na asi 30 procent Šťávovy pohledávky, který dosud marně uplatňoval Šťávův bývalý advokát Jiří Oršula. Ten již dříve o zařazení do rozhodčího řízení s Diag Human několikrát neúspěšně usiloval.

Firma Diag Human majitele bechyňského zámku Šťávy požaduje po státu zhruba 14 miliard korun za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou na počátku 90. let. Jde o vůbec nejdelší obchodní spor v dějinách České republiky, napsalo dnešní Právo.