Zachraňovali dítě - zatím jim ze sanitky ukradli navigaci

Ostrava - Zdravotníkům, kteří v Ostravě zachraňovali život malému dítěti, ukradli zloději ze sanitky navigaci za 14 tisíc korun. Jde už o druhou podobnou krádež v posledním období. Případ vyšetřuje policie, která žádá svědky o pomoc. Posádka rychlé lékařské pomoci přijela v Plzeňské ulici v Ostravě-Zábřehu k osmiletému chlapci, který jevil známky otravy léky. „Po poskytnutí nezbytné péče posádka dítě přesunula do sanitního vozu. Řidič odemkl vozidlo a celá posádka nakládala dovnitř pacienta a přístroje. Následně jej záchranáři v ambulantním prostoru v zadní části sanitky chystali k převozu do zdravotnického zařízení a plně se věnovali práci s ohroženým pacientem,“ popsal mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Když po několika minutách řidič otevřel dveře do kabiny, uviděl otevřené přihrádky v palubní desce a zjistil, že z vozidla někdo ukradl GPS navigaci. „Zatímco posádka ošetřovala vážně ohrožené dítě a snažila se mu poskytnout nejlepší možnou péči, zloděj v přední části sanitky, oddělené jen tenkou přepážkou, kradl takřka na dosah záchranářů. Událost je jen těžko uvěřitelná a dokládá, kam až může zajít lidská drzost a cynismus,“ konstatoval Humpl.

Podobnou krádež zaznamenali záchranáři 20. ledna. „To byla ze sanitního vozu při zásahu v Ostravě nejen odcizena GPS navigace, ale došlo i k poškození vozidla záchranné služby a ohrožování samotné posádky,“ přiblížil Humpl.

Žádáme svědky o jakoukoliv informaci

Podle policie se poslední krádež stala v sobotu odpoledne kolem 16. hodiny. Zatím se nepřihlásili žádní svědci. „Vzhledem k okolnostem žádáme svědky, kteří mohou sdělit ke krádeži jakoukoliv informaci, aby nás kontaktovali na bezplatné lince 158 nebo kterékoliv policejní služebně,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Podobná loupež se stala už 20. ledna. Zloděj tehdy využil chvíle, kdy záchranáře napadlo minimálně patnáct útočníků. Osádka sanitky bránila vstup do vozidla, do kterého se ale nakonec někdo proboural oknem a auto vykradl.