Sobota ve znamení sněhových jazyků, v neděli nastoupí mráz

Praha - Kvůli sněžení a větru se budou do sobotního rána tvořit sněhové jazyky a závěje. Meteorologové předpovídají, že na horách napadne až 25 centimetrů sněhu a v neděli se pak vrátí mrazy. Na začátku příštího týdne by teploty mohly klesat až na minus 18 stupňů Celsia. Závěje hrozí s výjimkou Prahy, středních Čech a Jihomoravského kraje po celé republice, ovšem až od nadmořské výšky 700 metrů. Lidé by proto neměli vyrážet na hory bez zimních pneumatik a sněhových řetězů, doporučuje se také sledovat informace Horské služby.

Jen dnes v noci leckde napadlo okolo 20 centimetrů nového sněhu. Například Pec pod Sněžkou hlásí 21 centimetrů čerstvé sněhové nadílky, podobně jsou na tom ve Vrchlabí nebo Varnsdorfu. Na Velkém Javoru na Šumavě nebo na Churáňově nasněžilo 18 centimetrů. Celkově je ale nejvíce sněhu na krkonošské Luční boudě - 80 centimetrů.

Česko zasáhne silný vítr

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Dnes v noci zasáhne Liberecký kraj, východní Čechy a s výjimkou Jihomoravského kraje také celou Moravu i silný vítr. Ten může v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině, na hřebenech hor až 110 kilometrů v hodině.

varování Českého hydrometeorologického ústavu

„Do sobotního rána může na hřebenech Šumavy, v Krkonoších, v Orlických a Jizerských horách napadnout 15 až 25 cm prachového sněhu. Očekáváme, že se budou vytvářet četné sněhové jazyky, na horách, zejména na severu a severovýchodě republiky, četné závěje.“

Zvyšuje se lavinové nebezpečí, zejména v Krkonoších

Po silném sněžení minulých dnů dnes navíc stouplo lavinové nebezpečí v Krkonoších na třetí stupeň z pětibodové škály. Třetí stupeň je nejzrádnější, túry již vyžadují zkušené posouzení. V posledních dnech na hřebenech hor napadlo 40 centimetrů sněhu. V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň.

V Krkonoších patří mezi lavinové lokality Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od  Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ráno byla na hřebenech mlha a sněžilo a dohlednost byla do 100 metrů.

Do Česka se pak v noci na neděli opět vrátí mrazivé počasí. Až do úterý mohou noční teploty klesat k až minus 18 stupňům Celsia. Přes den pak může rtuť teploměru vyšplhat k minus pěti stupňům.

Vydáno pod