Sněmovnu nejspíš ovládne levice, rozladěnost lidí ale může zamíchat kartami

Praha - Do parlamentních voleb zbývají čtyři měsíce. Aktuální průzkumy napovídají, že sněmovnu zřejmě ovládne levice. Sociologové ale dodávají, že rozladění  z politických pletek minulých měsíců je citelnější než kdy dřív, což může výsledek ovlivnit. Ať už tím, že lidi vyburcuje k účasti nebo je naopak naplní netečností. Podle průzkumů se do sněmovny zřejmě dostane hned šest stran - ČSSD, ODS, KSČM, KDU-ČSL, nová TOP 09 a šanci mají i zelení.

Jsou ale předvolební průzkumy směrodatné? V minulých letech, také čtyři měsíce před volbami, průzkumy odhadly vítěze. Úplně se ale minuly v tom, kolik kdo nakonec dostal procent a hlavně, jak silná byla vládní koalice. A v roce 2006 téměř nikdo nepočítal s tím, že by volby mohly dopadnout remízou pravice a levice. „Voliči jsou rozpačití, jako by bezradně přešlapují, ale zároveň jsou nespokojeni se stavem v naší společnosti,“ domnívá se šéf STEMu Jan Hartl.

Podle sociologů tak budou letošní volby hodně napínavé. Ovlivní je nejen vyhrocená situace mezi politiky a zrušení předčasných podzimních voleb. Hodně se na tom podepíše také špatná nálada ve společnosti. Podle posledních šetření se spokojenost veřejnosti s politikou dostala na úroveň roku 1998, tedy do doby, kdy byla historicky nejnižšší. Nikdo tak nedokáže odhadnout, zda to k urnám lidi přiláká nebo naopak odradí. A kolik malých stran se tak nakonec dostane do sněmovny. Podle Daniela Kunštáta z CVVM je poměrně veliká šance, že se do sněmovny dostane více stran, než tradičních pět.